*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  2

  определение по гр.д.№ 615 от 2022 г. на ВКС на РБ, ГК, първо отделение

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 173

  София, 18.04.2022 г.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд на Република България, Гражданска колегия, състав на първо гражданско отделение в закрито съдебно заседание на тринадесети април две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: БРАНИСЛАВА ПАВЛОВА ЧЛЕНОВЕ: ТЕОДОРА ГРОЗДЕВА

  МИЛЕНА ДАСКАЛОВА

  като изслуша докладваното от съдия Т.Гроздева гр.д.№ 615 по описа за 2022 г. приема следното:

  Производството е по реда на чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на „Евро трейдинг груп“ Е. срещу решение № 75 от 28.09.2021 г. по в.гр.д.№ 285 от 2021 г. на Окръжен съд- Враца, I-ви въззивен граждански състав, с което е потвърдено решение № 260264 от 09.12.2020 г. по гр.д.№ 5382 от 2018 г. на Районен съд- Враца за отхвърляне на предявения от „Евро трейдинг груп“ Е. срещу И. П. И. иск по чл.108 ЗС.

  В жалбата се твърди, че решението на Окръжен съд- Враца е неправилно поради нарушение на материалния закон ои съществено нарушение на процесуалните правила- основания за касационно обжалване по чл.281, ал.1, т.3 ГПК.

  Като основания за допускане на касационното обжалване се сочат чл.280, ал.1, т.1 и т.3 ГПК. Поставят се следните правни въпроси:

  1. Съставлява ли нарушението на правото на страната за участие в делото, поради нередовното й призоваване за насрочено открито съдебно заседание, основание за връщане на делото за ново разглеждане при отмяна на първоинстанционното решение от въззивния съд като неправилно ? По този въпрос се сочи основанието на чл.280, ал.1, т.1 ГПК: противоречие с посочена практика на ВКС- т.12 от ППВС № 1 от 10.11.1985 г.

  2. След като нарушаването на правото на страната да участва в делото е основание за отмяна на влязло в сила съдебно решение съгласно чл.303, ал.1, т.5 ГПК, не следва ли по аргумент от по-силното основание такова нарушение да съставлява основание за отмяна на първоинстанционното решение и връщане на делото за ново разглеждане ? По този въпрос се сочи основанието на чл.280, ал.1, т.3 ГПК.

  Ответникът И. П. И. не взема становище по жалбата.

  Върховният касационен съд на Република България, Гражданска колегия, състав на първо гражданско отделение по допустимостта на жалбата и наличието на основания за допускане на касационното обжалване счита следното: Касационната жалба е подадена от легитимирано лице /ищец по делото/, в срока ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари