Определение №173/18.05.2022 по дело №5133/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  2

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 173

  гр. София, 18.05.2022 год.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд, Четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на шестнадесети май две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Мими Фурнаджиева

  ЧЛЕНОВЕ: 1. Велислав Павков

  2.Десислава Попколева

  при секретаря в присъствието на прокурора като разгледа докладваното от съдията Павков гр.д.№ 5133 по описа за 2021 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационни жалби на М. Т. М. и Т. Г. М. и КПКОНПИ против решение №110/16.08.2021 г., постановено по гр.д.№ 193/2021 г. от състав на АС – Велико Търново.

  Касационните жалби са подадени в срок и са процесуално допустими.

  С обжалваното решение, съдът е уважил частично искането на КПКОНПИ за отнемане на имущество от касаторите.

  В изложението на касационните основания относно допустимостта на касационното обжалване към касационната жалба на КПКОНПИ се поставя правен въпрос, представляват ли „имущество“ по смисъла на § 1, т. 4 от ДР на ЗПКОНПИ и участват ли при определяне размера на несъответствието, съобразно нормата на § 1, т. 3 от ДР на ЗПКОНПИ, получените от проверяваното лице парични средства с неустановен законен източник, както и сумите от придобитото и впоследствие отчуждено друго имущество, за което не е установен законен източник на средства за придобиването му, в случай че те не са налични в патримониума на лицето в края на проверявания период. По този въпрос, както и по въпроса, следва ли ответникът да бъде осъден да заплати в полза на държавата паричната равностойност на получените суми с неустановен законен източник, както и сумите от придобитото и впоследствие отчуждено или липсващо друго имущество, за което не е установен законен източник на средства за придобиването му, в случай че те не са налични в патримониума на лицето в края на проверявания период и не е установено преобразуването им в друго имущество, е образувано т.д.№ 4/2021 г. по описа на ОСГК на ВКС, като на това основание производството по настоящото дело следва да бъде спряно, до приключването на посоченото тълкувателно дело.

  Постъпило е искане от страна на касаторите М. Т. М. и Т. Г. М. с направено искане за спиране на производството до произнасяне на СЕС по образуваното дело С-319/2019, тъй като според тези касатори, същото има значение за правилното разрешаване на спора. Посоченото ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари