*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 172

  [населено място], 16.06.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България Търговска колегия Второ отделение в закрито заседание на четиринадесети юни през две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМИЛИЯ ВАСИЛЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: АННА БАЕВА

  ЛЮДМИЛА ЦОЛОВА

  като разгледа докладваното от съдия Цолова т.д.№941/2022,.,за да се произнесе,взе предвид следното:

  Производството е по чл.307 ал.1 ГПК.

  Образувано е по подадена от А. Н. С. и О. А. С., граждани на Руска федерация, представлявани от адв.К. М. молба за отмяна на основание чл.303 ал.1 т.1 ГПК на влязлото в сила решение №1224/30.12.2019г. и решение за поправка и допълване от 24.01.2020г. по т.д.№1461/2019 г. на Окръжен съд Варна. Твърди се,че с първото от тях е оставена без уважение въззивната им жалба срещу първоинстанционното решение, с което са отхвърлени предявените от тях срещу „Миг маркет“ООД установителен иск за нищожност на договор за поддръжка и управление на апартаментен хотел „Силвър бийч“, корпус „А“ и осъдителен иск за връщане на платеното по него , а в частта по исковете по чл.59 ЗЗД решението на районния съд е обезсилено.

  За да обоснове искането си за отмяна по посочения ред молителят се позовава на настъпил след влизане в сила на решенията /с недопускането им до касационен контрол – опр. по т.д.№606/2020 г. на Първо т.о. на ВКС/ „юридически факт“ – постановено по идентичен на разгледания казус , но с друг ищец – Ю. А. Н., собственик на друг апартамент в корпус „Б“ на същия хотел, съдебен акт – решение №80/04.11.2021г. по гр.д.№1213/2020г. на Четвърто г.о. на ВКС, с което предявените на същите основания искове са уважени. Към молбата са приложени писмени доказателства във връзка с твърдените факти.

  В отговора си на молбата насрещната страна „Миг-маркет“ООД е оспорил допустимостта и основателността й.

  Върховният касационен съд, Търговска колегия,състав на Второ търговско отделение, при осъществяване преценката по чл.307 ал.1 от ГПК, намира , че молбата за отмяна е подадена от надлежна страна. В същата не се сочи моментът на узнаване на решението /което молителят счита за ново обстоятелство/, но с оглед датата на постановяването му – 04.11.2021г. и датата на завеждането на молбата – 26.01.2022г., следва да се приеме,че молбата е депозирана преди изтичането на тримесечния срок по чл.305 ал.1 т.1 ГПК, с оглед основанието на искането за отмяна. Поради това делото следва да бъде докладвано на Председателя на ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари