*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  1

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 171

  София, 18.04.2022 година

  Върховният касационен съд на Република България, първо гражданско отделение, в закрито заседание на 08 март две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИЯНА ЦЕНЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: БОНКА ДЕЧЕВА

  ВАНЯ АТАНАСОВА

  изслуша докладваното от съдията БОНКА ДЕЧЕВА

  гр.дело № 4032/2021 година

  Производство по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба, подадена от Р. Д. М., И. Й. К., Л. Й. К. и Х. Й. К. против решение № 260075 от 01.06.2021 по гр.д.№ 123/2021г. на Пловдивски апелативен съд, с което е потвърдено решение № 260489 от 07.12.2020 г., постановено по гр.дело № 234/2018 г. по описа на Окръжен съд – Пловдив. С последното са отхвърлени, предявените от касаторите против „Университетска многопрофилна болница за активно лечение Еврехоспитал Пловдив“ ООД с ЕИК 201537560, искове за осъждането на ответника да заплати на всяка от ищците обезщетение в размер от по 150 000 лева за претърпените от тях неимуществени вреди, представляващи болки и страдания от смъртта на Й. И. К., починал на 15.02.2015 г. вследствие на непозволено увреждане - неизправна пожароизвестителна инсталация при възникнал пожар, намираща се под надзора на ответника на основание чл. 50 ЗЗД или евентуално на основание чл. 49 ЗЗД за осъждане на същия ответник да им плати обезщетение в същите размери за непозволено увреждане от противоправното поведение на служители на ответната болница при или по повод изпълнение на възложената им работа, изразяващо се в несвоевременна реакция на възникналия на 01.02.2015 г. в болницата пожар и неоказване на помощ на пострадалия К.. Сумите са претендирани ведно със законната лихва върху главниците, считано от датата на увреждането - 15.02.2015 г. до окончателното изплащане.

  В касационната жалба се навеждат доводи за нарушение на нормативните изисквания за пожароизвестителни инсталацииь за необсъждане на събраните доказателства, конкретно втората комплексна експертиза с в.л. Г. и д-р Б., и на свидетелските показания.

  В изложението по чл. 284, ал.3 т.1 ГПК е наведено основанието по чл. 280, ал.1, т.1 ГПК поради противоречие с ТР № 1/2013 г. на ОСГТК на ВКС, тъй като въззивната инстанция не е изложила ясни мотиви защо приема, че пожароизвестителната система на болницата е в изправност при положение, че приема, че огнището на пожара се намира на тавана на болничната стая, което предполага бързо и адекватно задействане на пожароизвестителната система и защо приема за достоверни показанията на персонала ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари