*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 171

  гр. София, 15.07.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, гражданска колегия, Второ отделение, в закрито заседание на дванадесети юли през две хиляди двадесет и втора година в състав:

  Председател: Камелия Маринова

  Членове: Веселка Марева

  Емилия Донкова

  като изслуша докладваното от съдията Донкова ч. гр. д. № 2465/2022 г., за да се произнесе, взе предвид:

  Производството е по чл. 274, ал. 2, изр. 1 ГПК.

  Образувано е по частна жалба вх. № 3739/14.06.2022 г. от В. Н. Н. срещу разпореждане № 412 от 27.05.2022 г. по ч. гр. д. № 120/2022 г. на Варненски апелативен съд, с което е върната подадената от страната частна касационна жалба, с искане да бъде отменено като неправилно. В жалбата се твърди, че не са му били съобщени дадените указания за отстраняване на нейните нередовности, поради което и постановеното разпореждане е незаконосъобразно.

  Върховният касационен съд, състав на Второ гражданско отделение, за да се произнесе, взе предвид следното:

  Частната жалба е подадена в срока по чл. 276, ал. 1 ГПК, от надлежно легитимирана страна срещу подлежащ на обжалване съдебен акт, поради което е процесуално допустима.

  Разгледана по същество е неоснователна, поради следните съображения:

  С въззивно определение № 185 от 04.04.2022 г. е потвърдено определение от 28.02.2022 г., в частта, с която е оставена без уважение молбата на В. Н. Н. за освобождаване от държавна такса по частна жалба срещу определение от 01.02.2022 г. по гр. д. № 31/2022 г. на Варненския окръжен съд.

  По делото се установява, че с разпореждане от 21.04.2022 г. постъпилата частна касационна жалба срещу въззивното определение, е оставена без движение. Дадено е указание за представяне на изложение на основанията за допускане на касационно обжалване по чл. 280, ал. 1 ГПК и приподписване на жалбата от адвокат. Съобщението е връчено лично на жалбоподателя – ищец на 09.05.2022 г., като в определения срок тези указания не са изпълнени.

  С разпореждане от 27.05.2022 г., предмет на обжалване по настоящото дело, въззивният съд е констатирал, че дадените на страната указания не са изпълнени, като частната касационна жалба е върната поради неотстраняване в срок на допуснатите нередовности.

  Разпореждането е правилно.

  Жалбоподателят не е изпълнил дадените указания за отстраняване нередовностите на частната касационна жалба, което е довело до нейното връщане на основание чл. 286, ал. 1, т. 2 ГПК.

  Поради изложените по-горе съображения, разпореждането за връщане ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари