Определение №17/25.01.2022 по дело №985/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 17

  София, 25.01.2022 г.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд на Република България, Трето

  гражданско отделение, в закрито заседание на десети декември, две хиляди двадесет и първа година в състав:

  Председател: МАРИО ПЪРВАНОВ

  Членове: ИЛИЯНА ПАПАЗОВА МАЙЯ РУСЕВА

  изслуша докладваното от съдията МАРИО ПЪРВАНОВ

  гр. дело № 985/2021 г.

  Постъпила е молба от М. Д. М., действаща като ЕТ „М. М.“, [населено място], подадена от пълномощника и адвокат А. В. с искане да бъде допълнено определение №60595 от 13.07.2021 г. по гр.д. №985/2021 г., на ВКС, ІII г.о., като бъдат присъдени 600 лв. деловодни разноски, представляващи платено адвокатско възнаграждение.

  Ответникът по молбата държавата, представлявана от министъра на финансите, оспорва молбата и прави възражение за прекомерност на заплатеното адвокатско възнаграждение. Молбата е подадена в срока по чл.248, ал. 1 ГПК и е процесуално допустима. Разгледана по същество, тя е основателна.

  С посоченото определение не е допуснато касационно обжалване на решение № 261017 от 05.11.2020 г. по в.гр.д. № 4464/2019 г. на Софийския градски съд. В мотивите на определението е посочено, че от М. Д. М., действаща като ЕТ „М. М.“, [населено място] е направила искане за присъждане на разноските, направени за касационното производство, но доколкото по делото липсват доказателства за техния размер и действителното им извършване, такива не следва да се присъждат. Съдът констатира, че с молба от 19.03.2021 г. обаче по делото са били представени доказателства за платено адвокатско възнаграждение в размер на 600 лв. Изплатеното възнаграждение в размер на 600 лв. не е прекомерно с оглед на действителната фактическа и правна сложност на делото, както и дължимото разрешение на повдигнатите над тридесет и пет правни въпроси относно допустимостта на касационното обжалване при конкретния случай. Ето защо трябва да се направи извод, че няма несъответствие между размера на възнаграждението и проведената защита пред ВКС.

  Ето защо, съдът намира, че определението трябва да се допълни в частта му за разноските като на М. Д. М., действаща като ЕТ „М. М.“, [населено място], се присъдят 600 лв. деловодни разноски, представляващи заплатено адвокатско възнаграждение.

  Предвид изложеното, Върховният касационен съд, състав на ІII г.о.

  О П Р Е Д Е Л И :

  ДОПЪЛВА определение №60595 от 13.07.2021 г. по гр.д. №985/2021 г., на ВКС, ІII г.о. в частта му за разноските както следва:

  ОСЪЖДА държавата, представлявана от министъра на финансите, да заплати на М. ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари