Определение №17/28.01.2022 по дело №4016/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  2

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 17

  София, 28.01.2022 година

  Върховният касационен съд на Република България, първо гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на 09.01.2022 година в състав

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Бранислава Павлова

  ЧЛЕНОВЕ: Теодора Гроздева

  Милена Даскалова

  разгледа докладваното от съдия Даскалова гр.дело № 4016/2021 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството по делото е по реда чл. 274, ал. 3 от ГПК.

  Образувано е по частна касационна жалба на И. А. Д., чрез пълномощника й адв. С. Л., срещу определение № 2573 от 20.07.2021 г. по в. ч. гр. д. № 2913/2020 г. по описа на Варненския окръжен съд, с което е потвърдено определение, инкорпорирано в решение № 3108 от 14.07.2020 г., постановено по гр. д. № 6511 по описа за 2019 г. на Районен съд – Варна, 49-ти състав, с което е прекратено производството по делото за приемане за установено по отношение на И. А. Д., че Д. К. Д., М. К. Д., К. А. Д. и И. Б. Д. не са собственици на 19/2020 ид. ч. от реална част с площ 483 кв. м. от новообразуван поземлен имот № ..... ....., целия с площ от 4220 кв. м. по ПНИ на местност "В.", землище А..

  В жалбата са изложени оплаквания за незаконосъобразност на въззивното определение и се иска неговата отмяна. Посочва се, че за ищцата е налице правен интерес от предявяването на отрицателния установителен иск за собственост. В изложението за допускане до касационно обжалване се поддържа, че са налице предпоставките на чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК, като е формулиран следният правен въпрос : „ Може ли съсобственик да предяви отрицателен установителен иск за собственост за идеални части от имота, надхвърлящи собствената му идеална част, в случай, че отричането правата на ответниците е предпоставка за завършване на реституционната процедура по ЗСПЗЗ?“.

  В срока за отговор ответниците не са изразили становище по жалбата.

  Върховният касационен съд на Република България, състав на Първо отделение, намира следното:

  По правния въпрос може ли съсобственик да предяви отрицателен установителен иск за собственост за идеални части от имота, надхвърлящи собствената му идеална част е образувано тълкувателно дело № 3 от 2021 г. на ОСГК на ВКС. Решението по посоченото тълкувателно дело ще има значение за правилното решаване на настоящето дело, предвид на което и последното следва да бъде спряно.

  По изложените съображения, съставът на Върховния касационен съд ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари