*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  O П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 167

  гр. София, 15.07.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, Второ гражданско отделение, в закрито съдебно заседание нa дванадесети юли през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  Председател: Камелия Маринова

  Членове: Веселка Марева

  Емилия Донкова

  изслуша докладваното от съдията Донкова ч. гр. дело № 2136/2022 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 274, ал. 2, изр. 1-во ГПК.

  Образувано е по частна касационна жалба на адв. Ц. Л., като пълномощник на Г. С. Е. и А. Е. С. - Е., срещу определение № 1125 от 21.03.2022 г., постановено по в. гр. д. № 2906/2021 г. по описа на Варненския окръжен съд, с което в производство по чл. 248 ГПК е оставена без уважение молбата на жалбоподателите за изменение на постановеното по делото определение № 4546/23.12.2021 г. Изложени са доводи за „неавтентичност“ на представените договори за правна защита и съдействие.

  Ответниците по жалбата са изразили становище за нейната неоснователност. Жалбата е допустима като подадена в срок, срещу подлежащ на обжалване пред касационната инстанция съгласно чл. 274, ал. 1, т. 2 във вр. с чл. 248, ал. 3 ГПК акт.

  Разгледана по същество тя е неоснователна, съображенията за което са следните:

  С определение № 4546/23.12.2021 г. въззивният съд е потвърдил първоинстанционното определение за прекратяване на производството по делото, образувано въз основа на искова молба на частните жалбоподатели. С цитираното определение, на основание чл. 78, ал. 3 ГПК, съдът е осъдил същите на заплатят на ответниците направените разноски в общ размер на 900 лв.

  Съдът е приел, че извършването на разноските е доказано с представените договори за правна защита и съдействие.

  По молба на процесуалния представител на жалбоподателите е поискано изменение на въззивното определение в частта му за разноските, тъй като същите не са били реално извършени и не е следвало да се присъждат. При условията на евентуалност е направено искане за тяхното намаляване поради прекомерност.

  Видно от представените с отговора на частната жалба договори за правна защита и съдействие, заплатеното от ответниците по жалба адвокатско възнаграждение е в размер на 300 лв. за всеки от тях или в общ размер на 900 лв.

  С обжалваното определение молбата е отхвърлена, като е прието, че извършването на разноските е доказано посредством разписките, инкорпорирани във всеки един от договорите за правна защита и съдействие, съдържащи ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари