Разпореждане №167/30.09.2021 по дело №


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  РАЗПОРЕЖДАНЕ

  № 167

  гр. София, 30.09.2021 година

  Мина Топузова – председател на първо наказателно отделение на Върховния касационен съд, като разгледах изпратеното ЧНД № 5962/2021г. по описа на Районен съд - Пловдив, с вх. № 606233 на ВКС от 29.09.2021 г.,

  УСТАНОВИХ:

  Пред Софийски районен съд е било образувано ЧНД № 12097/2021г. по подадена от осъдения П. К. Е. молба за реабилитация.

  С разпореждане № 3939/08.09.2021г. по ЧНД № 12097/2021г. на Софийски районен съд е било прекратено производството по това дело и същото е изпратено по подсъдност на Районен съд – Пловдив. Като съображение за това е посочено, че лицето, поискало реабилитация, е осъждано по шест дела, но нито един от актовете не е постановен от Софийски районен съд. Прието е, че съобразно разпоредбите на чл. 433, ал. 1 и 2 от НПК делото е подсъдно на Районен съд - Пловдив, предвид че лицето е осъждано с няколко присъди, постановени от различни съдилища, като най-тежкото наказание – лишаване от свобода в размер на една година е наложено от Районен съд – Пловдив.

  С разпореждане № 6168/24.09.2021г. по ЧНД № 5962/2021г. на Районен съд – Пловдив съдията докладчик е приел, че действително най-тежкото наказание, което е наложено на осъдения, е една година лишаване от свобода, но същото по размер наказание му е наложено с няколко присъди, поради което, съобразно правилото на чл. 433, ал. 2 от НПК, компетентният в този случай да разгледа делото съд е този, постановил последната присъда, а именно Районен съд – Велико Търново. По изложените съображения преценил, че делото не е подсъдно на Районен съд – Пловдив, прекратил съдебното производство по ЧНД № 5962/2021г. на Районен съд – Пловдив, повдигнал спор за подсъдност между Районен съд – Пловдив и Районен съд – Велико Търново и изпратил делото на ВКС за произнасяне по спора.

  От описаното процесуално развитие на делото е видно, че липсва спор за подсъдност, тъй като Районен съд – Велико Търново не е бил известен за казуса и не му е била дадена възможност на свой ред да прецени дали е компетентен да разгледа делото, или не е. В този смисъл спорът за подсъдност е повдигнат преждевременно от Районен съд – Пловдив, който неправилно е изпратил делото на ВКС за произнасяне по реда на чл. 44, ал. 1 от НПК. След като е приел, че Районен съд – Велико Търново трябва да произнесе по молбата за реабилитация, като компетентен съгласно чл. 433, ал. 2 от НПК, Районен съд – Пловдив е следвало да прекрати производството пред себе си и да изпрати делото по подсъдност на Районен съд – Велико Търново, който да направи собствена преценка ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари