Определение №167/19.04.2021 по дело №4137/2020

  2

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 167

  София, 19.04. 2021 г.

  В И М Е Т О Н А Н А Р О Д А

  Върховният касационен съд на Република България, гражданска колегия, I-во отделение, в закрито заседание на двадесет и пети февруари две хиляди двадесет и първа година в състав:

  Председател:Маргарита Соколова

  Членове:Светлана Калинова

  Гълъбина Генчева

  като изслуша докладваното от съдията Соколова гр. д. № 4137/2020 г., и за да се произнесе, взе предвид:

  Производството е по чл. 288 вр. чл. 280 ГПК.

  С решение № І-230/16.09.2020 г. и решение № 260269/28.10.2020 г. по чл. 247 ГПК, постановени по в. гр. д. № 1481/2020 г., Бургаският окръжен съд, гражданско отделение, потвърдил решение № 593/13.02.2020 г. по гр. д. № 1860/2018 г. на Бургаския районен съд, с което В. Й. Д. и С. Д. Д. са осъдени:

  - да възстановят съборените преградни стени, обособяващи собственото на Г. Д. К. и М. Х. К. избено помещение с площ от 4 кв. м., находящо се в сутеренния етаж на сградата в [населено място], [улица], и прилежащо към притежавания от К. самостоятелен обект с идентификатор ............ по кадастралната карта на [населено място], при посочени граници, като местонахождението му е конкретизирано на скицата на л. 206 от първоинстанционното дело;

  - да предадат владението на същото избено помещение на Г. Д. К. и М. Х. К.;

  - да предадат на Г. Д. К. и М. Х. К. ключ от помещението пералня, находящо се в североизточната част от сутеренния етаж на сграда в [населено място], [улица], с площ от 9.06 кв. м., като местонахождението му е конкретизирано на скицата на л. 206 от първоинстанционното дело.

  Касационна жалба срещу въззивното решение са подали ответниците по исковете В. Й. Д. и С. Д. Д., които се позовават на основанията за касационно обжалване по чл. 281, т.т. 2 и 3 ГПК.

  От ответниците по касация Г. Д. К. и М. Х. К. - ищци по делото, е получен писмен отговор със становище да не се допуска касационно обжалване.

  Касационната жалба е подадена в срока по чл. 283 ГПК, от надлежна страна, насочена е срещу въззивно решение, което попада в обхвата на касационното обжалване и отговаря на изискванията на чл. 284 ГПК, поради което е допустима.

  При произнасяне по допускане на касационното обжалване Върховният касационен съд на РБ, състав на І-во г. о., намира следното:

  По делото е установено, че на основание покупко-продажба от 1949 г., наследство, дарение, както и делба по време на брака между ищците с парично уравнение дела на другия съделител, ищците се легитимират за собственици на самостоятелен апартамент в сграда с прилежащото му избено помещение. В н. а. № ..../11.07.1949 г., с който наследодателите на ищеца Г. К. са закупили този обект, той е описан като партерен апартамент, заедно с 1/3 ид. ч. от застроено и незастроено дворно място; избено помещение при граници: проход откъм двора, н-ци архитект С. С., портиерската стая и салона; 1/3 ид. ч. от избения салон, от портиерската стая и от пералнята; таванско помещение с посочени граници; 1/3 ид. ч. от таванския салон и от сушилнята; съответните стълбище и други общи части, предвидени в Закона за етажната собственост /отм./.

  Ответниците извеждат правото си на собственост на основание покупко-продажби, първата от които е от 1966 г., давност и наследство, на жилище в същата сграда. В н. а. № .........../1966 г. то е описано като жилище в сутеренния етаж на сградата, състоящо се от стая с южно изложение, разположена в югозападния ъгъл на сградата и с площ от 28 кв. м., кухня с площ от 12 кв. м. и северно изложение, разположена в северозападния ъгъл на сградата, килер под стълбището за сутерена, 1/3 ид. ч. от пералнята в сутерена и от салона в сутерена, както и тоалетна в сутерена. С н. а. № ..../28.09.2009 г. ответникът В. Д. закупил, по време на брака си с ответницата С. Д., от К. А. Б. самостоятелен обект в същата сграда, както и 1/3 ид. ч. от пералня в сутерена на жилищната сграда.

  Според твърденията на ищците ответниците са съборили преградните стени, обособяващи избата на ищците и са зазидали вратата към това помещение, при което то е приобщено към имот на ответниците в сутеренния етаж на сградата; отнет им е достъпа

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари