*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 166

  гр. София, 15.07.2022 година

  В И М Е Т О Н А Н А Р О Д А

  Върховният касационен съд на Република България, Второ гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на единадесети юли през две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Камелия Маринова

  ЧЛЕНОВЕ: Веселка Марева

  Емилия Донкова

  като изслуша докладваното от съдия Веселка Марева ч.гр.д. № 2532 по описа за 2022 година и за да се произнесе взе предвид следното:

  Образуваното производство е по чл. 274, ал.3 ГПК по частна жалба на С. П. К. срещу определение № 210 от 31.03.2022г. по ч.гр.д. № 106/2022г. на Ловешки окръжен съд, с което е потвърдено определение № 260194 от 17.12.2021г. на Троянски районен съд по гр.д. № 75/2018г. С последното на основание чл. 402 ГПК е отменено допуснатото обезпечение на предявения иск чрез спиране на изпълнението по изпълнително дело № 247/2000г. на ДСИ при Троянски районен съд.

  В частната жалба се поддържа, че определението е неправилно. Обезпечителната мярка не е следвало да бъде вдигана, тъй като страната е подала молба за отмяна на влязлото в сила решение по чл. 303, ал.1, т.5 ГПК и същата е вероятно основателна. Ако обезпечението бъде отменено, то за жалбоподателката - ищец в процеса, ще е невъзможно да възстанови правата си.

  Ответникът по частната жалба „Обединена българска банка „АД чрез пълномощника адв. Я. взема становище за недопустимост на частната жалба, като подадена срещу неподлежащ на обжалване съдебен акт.

  По допустимостта на частната жалба настоящият състав на Върховния касационен съд намира следното:

  Производството по гр.д. № 75/2018г. на Троянски районен съд е приключило с влязло в сила решение за отхвърляне на предявения от С. К. против „ОББ” АД иск по чл. 440, ал.1 ГПК. В хода на производството е допуснато обезпечение на иска чрез спиране на изпълнението по изп.д.№ 247/2000г. на ДСИ при Троянски районен съд. След влизане в сила на решението по молба на ответника по иска Троянски районен съд е постановил определение № 260194 от 17.12.2021г., с което е отменил допуснатото обезпечение на основание чл. 402, ал.2 ГПК.

  Ловешки окръжен съд със сега обжалваното определение от 31.03.2022г. е потвърдил първоинстанционния акт. Посочил е, че обезпечителната мярка е допусната в интерес на ищцата С. К., но след отхвърляне на иска й тази мярка следва да бъде отменена. Намерил е за несъстоятелни ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари