*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№ 163

София, 16.03. 2022 г.

Върховният касационен съд, гражданска колегия, четвърто отделение, в закрито заседание на седемнадесети февруари две хиляди двадесет и втора година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: АЛБЕНА БОНЕВА

ЧЛЕНОВЕ: БОЯН ЦОНЕВ

МАРИЯ ХРИСТОВА

като разгледа докладваното от съдия А. Бонева гр. дело № 2694 по описа за 2021 г. взе предвид следното

Производството по делото е образувано по касационна жалба, подадена от Прокуратурата на Република България, чрез прокурор Н. К. от окръжна прокуратура, срещу въззивно решение № 260050/23.04.2021 г., постановено от Търговищки окръжен съд по въззивно гр.д. № 49/2021 г.

Касаторът излага доводи за неправилност поради, допуснати съществени нарушения на съдопроизводствените правила, довели до противоречие с материалния закон – чл. 52 ЗЗД и чл. 2, ал. 1, т. 3 ЗОДОВ. Моли за отмяна на въззивното решение и връщане на делото за разглеждане от друг състав на съда.

Насрещната страна Н. М. Я., чрез адвокат С. М., отговаря в срока по чл. 287, ал. 1 ГПК, че не са налице основания за допускане на касационно обжалване на въззивното решение, евентуално – че касационната жалба е неоснователна.

Съставът на Върховния касационен съд намира, че касационната жалба е допустима.

Подадена е в срока по чл. 283 ГПК, от легитимирана страна, срещу подлежащ на обжалване съдебен акт, и отговаря на изискванията по чл. 284, ал. 1 и 2 ГПК.

Жалбата съдържа и изложение по чл. 280, ал. 1 ГПК, с което са изпълнени и условията на чл. 284, ал. 3, т. 1 ГПК.

По заявените основания за допускане на касационното обжалване, съставът на Върховния касационен съд, четвърто гражданско отделение, намира следното:

Въззивният Търговищки окръжен съд, като потвърдил решението на първостепенния Поповски районен съд, осъдил Прокуратурата на Република България да заплати на Н. М. Я. обезщетение по чл. 2, ал. 1, т. 3 ЗОДОВ в размер на 3000 лева, ведно със законната лихва върху тази сума, считано от 13.05.2020 г. до окончателното издължаване, на осн. чл. 86, ал. 1 ЗЗД.

Въззивният съд е препратил по реда на чл. 272 ГПК към фактическите и правни изводи на първостепенния съд, който установил, че на 30.04.2018 г., около 21,45 ч., в [населено място], управлявайки собствения си лек автомобил, Я. бил спрян за проверка от органите на МВР. Той бил тестван за алкохол, като пробата била отрицателна. След това бил пробван и за наличие на наркотични вещества ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари