*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 163

  гр. София, 14.07.2022 г.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд на Република България, второ гражданско отделение, в закрито заседание на четиринадесети юли две хиляди двадесет и втора година в състав:

  Председател: ПЛАМЕН СТОЕВ

  Членове: ЗДРАВКА ПЪРВАНОВА

  РОЗИНЕЛА ЯНЧЕВА

  като разгледа докладваното от съдия Янчева ч. гр. дело № 2251 по описа за 2022 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 274, ал. 2, пр. първо, във вр. с чл. 274, ал. 1, т. 1 ГПК.

  Образувано е по частна жалба вх. № 7590/5.04.2022 г., подадена от Н. П. Б., действаща чрез своята майка и законен представител Д. П. С., чрез адвокат С. Д., срещу разпореждане от 23.03.2022 г. по гр. д. № 3999/2020 г. на Софийски апелативен съд, с което е върната касационна жалба вх. № 2606/8.02.2022 г. на Н. П. Б. срещу постановеното по делото решение № 1379/21.12.2021 г.

  В разпореждането е изложено, че след направена служебна проверка досежно датата на връчване на препис от обжалвания акт, съдът е установил, че обжалваното решение е било връчено на процесуалния представител на жалбоподателката – адвокат С. Д., на 22.12.2021 г. чрез ЕПЕП (Единния портал за електронно правосъдие), поради което жалбата се явява подадена след преклузивния срок по чл. 283 ГПК. Освен това на жалбоподателката е било изпратено и съобщение за връчване на препис от обжалвания акт, получено от колега на процесуалния представител на посочения съдебен адрес на 4.01.2022 г. От справка в системата на Български пощи по посочения бар код на писмото, с което е изпратена жалбата, е видно, че тя е била изпратена на 7.02.2022 г. Софийски апелативен съд е посочил, че дори да приеме, че срокът за обжалване започва да тече от по-благоприятния за Н. Б. начален момент - 4.01.2022 г., то едномесечният срок за обжалване е изтекъл на 4.02.2022 г. (работен ден). Липсват данни жалбата да е подадена по друг разрешен от закона начин. Не е релевирано и искане по реда на чл. 63, ал. 1 ГПК.

  Жалбоподателката сочи, че пълномощникът й не е подавал заявление за получаване на електронни призовки и съобщения чрез ЕПЕП, като освен това в ЕПЕП липсва препис от обжалваното решение; 22.12.2021 г. е бил неработен за адвокат С. Д. ден. Визира, че съгласно чл. 41а ГПК съобщението, съдържащо информация за изтегляне на призовката, съобщението или ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари