Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2022


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  1

  4

  4

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 161

  София, 25.07.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, Първо гражданско отделение, в закрито заседание на тридесет и първи май две хиляди двадесет и втора година в състав:

  Председател: ДИЯНА ЦЕНЕВА

  Членове: БОНКА ДЕЧЕВА

  ВАНЯ АТАНАСОВА

  като разгледа докладваното от съдията Атанасова ч. гр.дело № 756 по описа за 2022 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 274, ал. 2 ГПК.

  Подадена е частна жалба от „Профилактика, рехабилитация и отдих“ ЕАД, чрез процесуалния представител юрисконсулт М. Т., против определение № 260570 от 04. 11. 2021 г. по в. гр. д. № 240/2021 г. на Софийския окръжен съд, с което е оставена без уважение молбата на дружеството за изменение на решение № 260276 от 16. 08. 2021 г. по гр. д. № 240/2021 г. на ОС – София в частта за разноските, като размерът на присъденото на осн. чл. 78, ал. 8 ГПК, вр. чл. 25 НЗПП юрисконсултско възнаграждение бъде увеличен от сумата 450 лв. на сумата 1479, 52 лв., съобразно чл. 7, ал. 2, т. 4 от Наредба № 1/2004 г. за минималните размери на адвокатските възнаграждения.

  Твърди се, че разпоредбата на чл. 78, ал. 8, изр. 2 ГПК в настоящата й редакция не следва да се прилага, тъй като е противоконституционна – противоречи на чл. 6, ал. 2 и чл. 48, ал. 5 от Конституцията на Република България, както и по съображения, че противоречи на чл. 20 и чл. 21 от Хартата на основните права на Европейския съюз, на чл. 7 от Всеобщата декларация за правата на човека, на чл. 1 от Конвенция № 111 от 1958 г. относно дискриминацията в областта на труда и професиите, на чл. 2 от Пакта за икономически, социални и културни права - нарушава принципа за равенство на гражданите пред закона и въвежда дискриминация на основание лично и обществено положение, като дискриминира юрисконсултите спрямо адвокатите при определяне на възнаграждението им при извършена аналогична работа по едно и също дело и нарушава правото на юрисконсултите, като работници и служители, на минимално трудово възнаграждение и на заплащане, съответстващо на извършената работа. Поради това нормата на чл. 78, ал. 8 ГПК не следва да се прилага в частта й, с която предвижда, че размерът на присъденото възнаграждение за юрисконсулт не може да надхвърля максималния размер за ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари