*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  3

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 161

  гр. София, 08.06.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, състав на Второ търговско отделение, в закрито заседание на трети юни през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: КАМЕЛИЯ ЕФРЕМОВА

  ЧЛЕНОВЕ: БОНКА ЙОНКОВА

  ИВО ДИМИТРОВ

  като разгледа докладваното от съдията Иво Димитров т.д. № 1077 по описа на съда за 2022 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 от ГПК.

  Образувано е по постъпила касационна жалба от ответника в съдебното производство “АДАМАНТ И КО” ЕООД, ЕИК:[ЕИК], срещу въззивно решение № 57 от 09. 12. 2021 г., постановено от Кюстендилски окръжен съд, Трети състав по в.гр.д. № 343 по описа на съда за 2021 г., с което е потвърдено първоинстанционно решение № 260196 от 23. 04. 2021 г., постановено от Районен съд - [населено място] по гр.д. № 4 по описа на съда за 2021 г., с което е осъден касаторът да заплати на ответника по касация „НДТ КОНСУЛТ“ ООД, ЕИК:[ЕИК] сумата 17700 лв., получена на отпаднало основание, със законите последици.

  По изложени в касационната жалба оплаквания за неправилност на въззивното решение – касационно основание по чл. 281, т. 3 от ГПК, и в приложение по чл. 284, ал. 3, т. 1 от ГПК, основания за допускане на касационно обжалване, се иска допускане на касационно обжалване на въззивното решение, отмяната му и постановяване на друго такова по съществото на спора, с което предявеният срещу касатора иск да бъде отхвърлен в цялост, със законните последици, претендират се разноски.

  Противната страна в отговор по чл. 287, ал. 1 от ГПК взема становище за недопускане на касационно обжалване на въззивното решение, по същество оспорва жалбата и моли в случай, че въззивното решение бъде допуснато до касационно обжалване, същото да бъде потвърдено. Не претендира разноски.

  Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, състав на Второ търговско отделение, за да се произнесе взе предвид следното:

  Касационната жалба е подадена от надлежна страна в преклузивния срок по чл. 283 ГПК, но е процесуално недопустима, тъй като обжалваното с нея въззивно решение не подлежи на касационен контрол съгласно чл. 280, ал. 3, т. 1 ГПК.

  С разпоредбата на чл. 280, ал. 3, т. 1 ГПК (ДВ бр.86/2017 г.) са изключени от обхвата на касационното обжалване решенията на въззивните съдилища по граждански дела ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари