*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 160

  [населено място], 20.04.2022 година

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Първо отделение в закрито заседание на двадесети април през две хиляди и двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: БОЯН БАЛЕВСКИ ЧЛЕНОВЕ: КРИСТИЯНА ГЕНКОВСКА

  АНЖЕЛИНА ХРИСТОВА

  като изслуша докладваното от съдия Балевски ч.т.д. № 689 по описа за 2022 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл.407, ал.1 вр. чл.274, ал.2 ГПК.

  Образувано е по частна жалба на Л. П. А. срещу разпореждане № 400/10.03.2022г. по в.т.д. № 862/2021г. на Пловдивски апелативен съд, с което е оставена без уважение молбата на частния жалбоподател за издаване на изпълнителен лист въз основа на постановеното по в.т.д. №862/2021г. решение за присъденото в полза на ищеца застрахователно обезщетение.

  В частната жалба са изложени съображения за неправилност на атакуваното определение, тъй като въззивният съд не е съобразил, че молбата е за издаване на изпълнителен лист по влязлото в сила първоинстанционно решение в частта за присъдените суми за застрахователно обезщетение. Ако ПАС е счел, че не е компетентен да се произнесе по тази молбая е следвало да изпрати делото на ПОС. Иска се отмяна на обжалваното разпореждане и връщане на делото на ПАС за издаване на изпълнителен лист или изпращане на ПОС за произнасяне по молбата с правно осн. чл.405, ал.1 ГПК.

  Върховният касационен съд, Търговска колегия, Първо отделение, като съобрази данните по делото и доводите на страните, приема следното:

  Частната жалба е подадена от легитимирано лице, в срока по чл.275 ал.1 ГПК и е насочена срещу подлежащ на осн. чл.407, ал.1 ГПК обжалване акт, поради което е процесуално допустима .

  Производството по в.т.д.№ 862/2021г. на ПАС е било образувано по въззивна жалба на Л. П. А. срещу решение № 260285/29.06.202021г. по т.д. № 740/2019г. на ПОС в частта, с която са били отхвърлени предявените от въззивника срещу ЗД“БУЛ ИНС“АД искове за обезщетения за неимуществени и имуществени вреди търпени от ищеца вследствие на усложнение в здравословното му състояние, което е във връзка с първоначалното увреждане при пътно-транспортно произшествие осъществило се на 26.05.2014 г. и причинени виновно и противоправно от водач на лек автомобил, по отношение на който е била сключена валидна застраховка „Гражданска отговорност“ с ответника, както следва: 1.иск за неимуществени вреди за разликата между претендираните 200 000 лв. и присъдените 40 000 лв., 2.иск за имуществени вреди ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари