*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 160

  гр. София, 20.04.2022 г.

  ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Гражданска колегия, Трето отделение, в закрито заседание на дванадесети април две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: СИМЕОН ЧАНАЧЕВ

  ЧЛЕНОВЕ: 1. АЛЕКСАНДЪР ЦОНЕВ 2. ФИЛИП ВЛАДИМИРОВ

  като разгледа докладваното от съдията Владимиров гр. д. № 687/2021 г. по описа на съда и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Постъпила е молба вх. № 1968/02.03.2022 г. по регистъра на ВКС, подадена от адв. М. Т., в качеството й на назначен в производството по делото особен представител на ответниците С. И. С. и Е. Ю. С., с искане да ѝ бъде изплатено внесеното от жалбоподателя възнаграждение за осъществяване на процесуално представителство пред ВКС.

  За да се произнесе по молбата настоящият състав на ВКС, III г.о., приема следното.

  С решение № 60259 от 16.12.2021 г. по гр. д. № 687/2021 г. ВКС е отменил въззивното решение № 45 от 29.07.2020 г. по гр. д. № 104/2020 г. на Апелативен съд – Бургас (АС – Бургас) и е върнал делото за ново разглеждане от друг негов състав. Разноски за касационното производство не са присъждани с оглед правилото на чл. 294, ал. 2 ГПК, вкл. и за особен представител.

  В производството по делото ответниците са участвали чрез назначения им особен представител адв. М. Т. от Адвокатска колегия – Ямбол. За касационното производство по указание на въззивния съд (с разпореждане № 100044 от 19.01.2021 г. по гр. д. № 104/2020 г. на АС – Бургас) ищецът – търговска банка е внесъл предварително разноски за адвокатско възнаграждение на особения представител в размер на 1460 лв. Сумата е постъпила по сметка на ВКС и понастоящем е налична (удостоверена от счетоводния отдел на ВКС с нарочна справка от 12.04.2022 г.). Особеният представител е депозирал отговор по чл. 287, ал. 1 ГПК на постъпилата срещу въззивното решение касационна жалба от ищеца като е развил подробни съображения за липсата на основания за допускане на касационен контрол и за неоснователност на жалбата. Той не е взел участие в провелото се открито съдебно заседание пред касационния съд.

  Настоящият състав на ВКС счита искането за основателно, тъй като възнаграждение за назначен по реда на чл. 47, ал. 6 ГПК особен представител на ответника (ответник и по касационна жалба) се дължи от ищеца за всяка инстанция поотделно. Това възнаграждение винаги ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари