*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 160

  София, 22.07.2022 година

  Върховният касационен съд на Република България, първо гражданско отделение, в закрито заседание на 20 юли две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИЯНА ЦЕНЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: БОНКА ДЕЧЕВА

  ВАНЯ АТАНАСОВА

  изслуша докладваното от съдията БОНКА ДЕЧЕВА

  ч.гр.дело № 2448/2022 година

  Производството е по чл. 274, ал.2 ГПК.

  Образувано е по частна жалба, подадена от Н. Г. М. против разпореждане № 336/03.05.2022 г. по ч. гр.д.№ 103/2022 г. на Пловдивски апелативен съд за връщане на частна касационна жалба против постановено от него определение.

  В частната жалба не са развити съображения за неправилност на разпореждането, а такива по затруднения с набавяне на скица по предявения пред РС иск.

  Върховният касационен съд, тричленен състав на първо гр. отделение, като прецени оплакванията в частната жалба и данните по делото, намира следното:

  Жалбата е постъпила в срок, изхожда от процесуално легитимирана страна, против определение, което подлежи на обжалване е, поради което съдът я преценява като допустима, съгласно чл. 274, ал.2, изр. 1, във вр. с ал.1, т.1 ГПК.

  Разгледана по същество, частната жалба е неоснователна.

  За да постанови обжалваното определение, съдът е съобразил следното:

  Обжалва се пред ВКС разпореждане № 336/03.05.2022 г. по ч. гр.д.№ 103/2022 г. на Пловдивски апелативен съд, с което е върната частна касационна жалба вх.№ 2260/21.03.2022 г., подадена от Н. Г. М. против определение № 105/07.03.2022 г. по ч. гр.д.№ 103/2022 г. поради неизпълнение за указанията за изправяне нередовностите на частната касационна жалба – не представяне на доказателства за юридическа правоспособност на жалбоподателя и изложение по чл. 274, ал.4 ГПК с посочване на основания за допускане до касационен контрол. Съобщението с указанията е връчено на частният жалбоподател на 11.04.2022 г., но не е последвало уточнение.

  Атакуваното с върнатата частна касационна жалба определение е подлежало на касационно обжалване, съгласно приетото изключение в мотивите към ТР № 2 от 23.06.2022 г. по тълк.д.№ 2/2018 г. Изложеното в мотивите на обжалваният съдебен акт кореспондира на данните по делото. По частната касационна жалба, жалбоподателят е следвало да представи изложение на основанията за допускане до касационно обжалване, съгласно чл. 274, ал.4 ГПК и доказателства за юридическа правоспособност до колкото частната жалба изхожда от него в лично качество и на основание чл. 284, ал.2 ГПК, което не е сторил въпреки дадените му изрични указания с разпореждане, което му е връчено. Затова ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари