*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**

Спорът е допуснат до касация със следното Определение


Класификация

 • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
 • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
 • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

Как следва да бъде определен размерът на обезщетението за неимуществени вреди с оглед разпоредбата на чл. 52 ЗЗД тогава, когато по експертизата се установява, че при средни натоварваня занапред ищцата ще изпитва болки?

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховен касационен съд на РБ, четвърто гражданско отделение, в съдебно заседание на четиринадесети юни две хиляди двадесет и втора година в състав:

Председател:
ВЕСКА РАЙЧЕВА

Членове:
ГЕНИКА МИХАЙЛОВА, АНЕЛИЯ ЦАНОВА

при секретаря К.Първанова изслуша докладвано от съдията В.Райчева гр.дело №******/2021г. по описа на ВКС.

Производството е по чл. 290 ГПК.

История на спора

Обжалвано е решение от ****** на ОС В.Т., с което е уважен частично иска с правно основание чл. 200 КТ.

Касационен въпрос

Допуснато е касационно обжалване по въпроса: как следва да бъде определен размерът на обезщетението за неимуществени вреди с оглед разпоредбата на чл. 52 ЗЗД тогава, когато от експертиза се установява, че при средни натоварваня занапред ищцата ще изпитва болки.

Жалбоподатеят – „Организация на движението, паркинги и гаражи“ ЕООД, в касационната си жалба поддържа , че решението е неправилно и моли да бъде отменено, като баде намален размера на присъденото обезщетение за неимуществени вреди от трудова злополука.

Ответникът - Д. К. П., чрез процесуалния си представител поддържа, че решението е постановено при точно спазване на процесуалния и материалния закон и моли да бъде оставено в сила.

Третото лице-помагач- „ДЗИ Общо дастраховане“ не взема становище по жалбата.

Мотиви

Върховният касационен съд, състав на четвърто г.о., приема за установено следното:

С обжалваното решение въззивният съд, като е потвърдил частично първоинстанционното решение, е уважил предявения от Д. П. иск по чл. 200 КТ против „Организация на движението, паркинги и гаражи“ ЕООД за сума в размер на 29 750 лв. – обезщетение за претърпени неимуществени вреди от трудова злополука настъпила на 27.05.2019 г. около 10:20 часа в зона за платено паркиране на [улица]в [населено място] заедно със законната лихва считано от 27.05.2019 г. до окончателното изплащане на задължението, а предявения иск по чл. 200 КТ е отхвърлен за разликата от 29 750 лв. до 50 000 лв., като е осъдено ответното дружество да заплати на ищцата и сумата в размер на 1610, 65 лв. представляваща обезщетение за претърпени имуществени вреди за извършение разходи за лечение на трудова злополука.

Решението е постановено при участие на трето –лице помагач-„ДЗИ-Общо застраховане“ ЕАД.

Касационната жалба по отношение на решението в частта му, с която е уважен иск с правно ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

 • Определение №150/11.03.2022 по дело №4109/2021 3
  *****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**
  Как следва да бъде определен размерът на обезщетението за неимуществени вреди с оглед разпоредбата на чл. 52 ЗЗД тогава, когато по експертизата се установява, че при средни натоварваня занапред ищцата ще изпитва болки?
 • Решение
  *****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**
  Следва ли съдът да приеме заключението на вещото лице без да го обсъди с другите доказателства по делото? Какво включва обезщетението по чл. 61, ал. 1 ЗЗД в случаите, когато са извършени СМР, които не се обхващат от предмета на договора за строителство?
 • Решение по чл. 290 ГПК
  *****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**
  Следва ли съдът да допусне изслушване на експертиза, когато за изясняване на възникнали по делото въпроси са необходими специални знания? Да обсъди експертизата наред с всички доказателства по делото и да изложи мотиви защо възприема експертното заключение?
 • Решение по чл. 290 ГПК
  *****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**
  1. Може ли съдът да не възприеме заключението на съдебните експертизи без да се мотивира защо, в съответствие с нормата на чл. 202 ГПК и трябва ли съдът независимо дали възприема или не експертното заключение, да изложи мотиви, обосноваващи преценката му за годността на експертизата? 2. Длъжен ли е съдът…

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари