*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**

Спорът е допуснат до касация със следното Определение


Класификация

 • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
 • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
 • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 2 пр. 2 ГПК

Анотация

Въпрос

За вероятна недопустимост на решението в частта му досежно прознасянето по насрещен иск с правно основание чл. 26, ал. 1 ЗЗД, предявен след обезсилване на решение поради родова неподсъдност на спора.

С постъпване на делото в компетентния съд при обезсилване на решение поради родова неподсъдност на спора започва ли да тече нов срок за отговор на исковата молба или съдът следва да зачете извършениет до този момен действия при първото разглеждане на делото?

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховен касационен съд на РБ, четвърто гражданско отделение, в съдебно заседание на четиринадесети юни две хиляди двадесет и втора година в състав:

Председател:
ВЕСКА РАЙЧЕВА

Членове:
ЗОЯ АТАНАСОВА, АНЕЛИЯ ЦАНОВА

при секретаря К.Първанова като разгледа докладваното от съдията Райчева гр.д. № ****** описа за 2021 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 290 ГПК.

История на спора

Обжалвано е решение от ****** на АС София, с което е уважен иск с правно основание чл. 26, ал. 1 ЗЗД и е отхвърлен иск с правно основание чл. 19, ал. 3 ЗЗД.

Касационен въпрос

Допуснато е касационно обжалване по въпроса за вероятна недопустимост на решението в частта му досежно прознасянето по насрещен иск с правно основание чл. 26, ал. 1 ЗЗД, предявен след обезсилване на решение поради родова неподсъдност на спора, на основание чл. 280, ал. 2 ГПК, както и по въпроса с постъпване на делото в компетентния съд при обезсилване на решение поради родова неподсъдност на спора започва ли да тече нов срок за отговор на исковата молба или съдът следва да зачете извършениет до този момен действия при първото разглеждане на делото.

Жалбоподателят – Н. З. Г., чрез процесуалния си представител поддържа, че решението е недопустимо и следва да бъде обезсилено в частта му относно произнасянето на насрещния иск на дружеството, а в останалата си част е неправилно, моли да бъде отменено и да бъде обявен за окончателен предварителния договор, предмет на спора.

Ответникът „Агро Линг“ ЕООД, чрез процесуалния си представител поддържа, че процесния предварителен договор е нищожне, поради което правилно въззивният съд е отхвърлил предявения иск с правно основание чл.19, ал.3 ЗЗД.

С определение № 60251 от 12.10.2021 г. на основание чл. 292 ГПК е спряно производството по делото до постановяване на ТР по тълк.д. № 1/2020 г. на ОСГТК на ВКС.

Съдът като е констатирал , че ТР по тълк.д. № 1/2020 ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

 • Определение №335/22.04.2021 по дело №493/2021 3
  *****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**
  За вероятна недопустимост на решението в частта му досежно прознасянето по насрещен иск с правно основание чл. 26, ал. 1 ЗЗД, предявен след обезсилване на решение поради родова неподсъдност на спора. С постъпване на делото в компетентния съд при обезсилване на решение поради родова неподсъдност на спора започва ли да…
 • Решение на общо събрание
  *****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**
  Длъжен ли е съдът служебно да следи за нищожността на правни сделки, които са от значение за решаване на правния спор или следва да се произнесе по въпроса за нищожността само ако заинтересованата страна е направила възражения за нищожност?
 • Решение на общо събрание
  *****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**
  1. Кой е правният въпрос от значение за изхода по конкретното дело, разрешен в обжалваното въззивно решение, при преценка за допускане на касационно обжалване? Длъжен ли е касаторът да изложи ясна и точна формулировка на правния въпрос от значение за изхода по конкретното дело, разрешен в обжалваното въззивно решение или…

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари