*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 157

  [населено място], 18.04.2022г.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД, ТЪРГОВСКА КОЛЕГИЯ, първо отделение, в закрито заседание на единадесети април, през две хиляди двадесет и втора година, в състав :

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕЛЕОНОРА ЧАНАЧЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: РОСИЦА БОЖИЛОВА

  ВАСИЛ ХРИСТАКИЕВ

  като разгледа докладваното от съдия Божилова ч.т.д. № 543/2022 год. и за да се произнесе съобрази следното :

  Производството е по чл. 274 ал. 2 вр. с ал. 1 т. 1 ГПК.

  Образувано е по частна жалба на М. Н. против определение № 737/18.11.2021 г. по ч.т.д.№ 1103/2021 г. на Апелативен съд - София, с което е оставена без разглеждане частната жалба на същата против определение от 07.09.2021 г., постановено по т.д.№ 67/2015 г. от Софийски градски съд, с което е оставена без уважение молбата й за отмяна на насрочена продажба чрез пряко договаряне на поземлен имот, находящ се в [населено място], община Балчик, ведно с построената в същия двуетажна сграда / съответно индивидуализирани с идентификатори 62788.501.185 и 62788.501.185.1/, при цена 274 510 лева. Оспорва решаващия мотив на въззивния съд, че атакуваното определение на СГС няма преграждащ за развитието на делото характер, позовавайки се на преграждащ за защитата на собствените й права ефект, доколкото се явява трето лице – чуждо на производството по несъстоятелност. Изразява несъгласие с минималната цена на която е обявена продажбата – 50 % от първоначалната оценка , като се позовава на неуведомяването си както за решение на събрание на кредиторите, за определяне параметри и условия на продажбата, така и за дадено от съда разрешение за обявяването й при конкретните условия / в частност цена /. Позовава се и на липса на доказателства , че е изчерпан реда по чл. 717ж ТЗ, за да се обяви продажба при особени случаи по чл.718 ТЗ. Изказва и съмнение, че ипотекарният кредитор „Банка ДСК„ ЕАД е била уведомена за продажбата на ипотекираното имущество , съгласно чл. 717н ТЗ.

  След подаване на частната жалба М. Н. е починала / на 12.01.2022/, като е оставила за наследник сина си Г. П. Г., декларирал че поддържа жалбата на наследодателката си и конституиран като страна, с определение на Софийски апелативен съд № 44/26.01.2022 г..

  Върховен касационен съд, първо търговско отделение констатира, че частната жалба е подадена в срока по чл. 275 ал. 1 ГПК , от легитимирана да обжалва страна и е насочена срещу валиден и допустим , ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари