*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за допускане
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 2 пр. 3 ГПК

Анотация

Въпрос

За упражняването на правоизключващото процесуално възражение с правна квалификация по чл. 42, ал. 2 ЗЗД.

При постановяване на решението по допускане на делбата, трябва ли диспозитивът на съдебния акт да има съдържание в смисъл, че принадлежностите към самостоятелния обект следват последния?

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, Второ гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на четвърти април две хиляди двадесет и втора година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
СНЕЖАНКА НИКОЛОВА

ЧЛЕНОВЕ:
ГЕРГАНА НИКОВА, СОНЯ НАЙДЕНОВА

разгледа докладваното от съдия Гергана Никова гр. д. № 4607 по описа за 2021 г. и за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 288 ГПК.

История на спора

Образувано е по касационна жалба вх.№ 264 611 от 29.06.2021 г. на Г. Д. Е. чрез адвокат И. И. от АК - Кюстендил, която е насочена срещу въззивно Решение № 260 101 от 11.05.2021 г. по в.гр.д.№ 457/2020 г. по описа на Окръжен съд - Кюстендил, І гр.състав.

Ответникът по касационната жалба С. Г. Е. е подал писмен отговор чрез адвокат Я. С. от САК. Възразява срещу допускане на обжалването. Претендира разноски.

Ответникът по касационната жалба Д. Г. Е. не е подал писмен отговор.

Касационната жалба е процесуално допустима - подадена е в срока по чл. 283 ГПК от легитимирано лице; отговаря на изискванията по чл. 284 ГПК, ал. 1 и ал. 2 и е придружена от изложение по чл. 280, ал. 1 ГПК.

Мотиви

По допускането на касационното обжалване Върховният касационен съд, състав на Второ гражданско отделение, намира следното:

С обжалваното решение е потвърдено Решение № 206 от 08.04.2020 г. по гр.д.№ 2253/2019 г. на РС – Дупница в частта, с която е допуснато да се извърши съдебна делба на недвижим имот, представляващ самостоятелен обект с идентификатор ***, състоящ се от три стаи, кухня с бокс, тоалетна, баня, входно антре и две тераси, ведно с прилежащите мазета, с адрес: [населено място], [улица], ет. 1, със застроена площ по кадастрална карта от 90 кв. м., при посочени граници и съседи, намиращ се в сграда с идентификатор ***, построена в поземлен имот с идентификатор ****по кадастралната карта, одобрена със Заповед № 300-5-56 от 30.07.2004 г. Първоинстанционното решение е отменено в частта, с която е допуснато извършване на съдебна делба на процесния имот между Г. Д. Е., Д. Г. Е. и С. Г. Е. при права 4/6 ид.ч. за първия и по 1/6 ид.ч. за всеки от ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари