*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**

Спорът е разрешен със следното Решение


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за допускане
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

Ползват ли се от предварителна закрила по чл. 333, ал. 3 КТ председателите и секретарите на вътрешните секции на създадената в предприятието синдикална организация или тази закрила обхваща само председателя и секретаря на синдикалната организация в предприятието?

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, IІІ гражданско отделение в закрито съдебно заседание на двадесет и трети февруари две хиляди и двадесет и втора година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
МАРИЯ ИВАНОВА

ЧЛЕНОВЕ:
ЖИВА ДЕКОВА, ТАНЯ ОРЕШАРОВА

при участието на секретаря разгледа докладваното от съдия Декова гр.дело №****** по описа за 2021 год.

Производството е по чл. 288 ГПК.

История на спора

Образувано е по касационна жалба на „Софарма“ АД, със седалище и адрес на управление в гр.София, представлявано от адв.В. от САК, срещу въззивно решение от ****** на Старозагорски окръжен съд, с което след отмяна на решение от ****** на Казанлъшки районен съд са уважени предявените от Т. Н. Т. искове с правно основание чл. 344, ал. 1 КТ, т.1-3.

Касаторът счита, че са налице основания по чл. 280, ал. 1 ГПК, т.1 и 3, и чл. 280, ал. 2, предл. трето ГПК за допускане на касационно обжалване.

Ответникът по жалбата Т. Н. Т., чрез процесуален представител адв.Г.-Ч., оспорва наличието на основание за допускане на касационно обжалване.

Касационната жалба е подадена в срока по чл. 283 ГПК, срещу обжалваемо решение, от легитимирана страна, която има интерес от обжалването и е процесуално допустима.

Мотиви

Върховният касационен съд, състав на ІІІ гр.отделение на ГК, след преценка на изложените основания за касационно обжалване по чл. 280, ал. 1 ГПК намира:

С въззивното решение след отмяна на първоинстанционното решение са уважени предявените от Т. Н. Т. срещу „Софарма“ АД искове с правно основание чл. 344, ал. 1 КТ, т.1-3 за признане за незаконно и отмяна на уволнението му, извършено на основание чл. 328, ал. 1, т. 2 КТ – съкращаване в щата, със заповед № V 279/12.08.2020г. на прокуриста на „Софарма“ АД; за възстановяване на заеманата преди уволнението длъжност „оператор и за заплащане на обезщетение по чл. 225, ал. 1 КТ.

Въззивният съд е приел за незаконосъобразно прекратяването на трудовото правоотношение между страните на приложеното от работодателя основание за уволнение – съкращаване в щата.

Въззивният съд е приел, че Т. Т. през 2019г. е избран на общото събрание на секцията на КТ „Подкрепа“ при „Софарма“ АД [населено място] за секретар на същата и съгласно §1, т.б от ДР към КТ ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

  • Решение по чл. 290 ГПК
    *****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**
    Ползват ли се от предварителна закрила по чл. 333, ал. 3 КТ председателите и секретарите на вътрешните секции на създадената в предприятието синдикална организация или тази закрила обхваща само председателя и секретаря на синдикалната организация в предприятието?

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари