*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  Р Е Ш Е Н И Е

  № 157

  София, 28.07.2022 год.

  Върховният касационен съд на Република България, Четвърто гражданско отделение в открито съдебно заседание на тринадесети юни през две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Мими Фурнаджиева

  ЧЛЕНОВЕ: Велислав Павков

  Десислава Попколева

  при участието на секретаря Даниела Цветкова, като разгледа докладваното от съдия Попколева гр.дело № 1042 по описа за 2022 год., за да се произнесе взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл.303, ал.1 ГПК.

  Образувано е по молба на С. К. А. за отмяна на влязло в сила решение № 359/19.06.2014 г. по в.гр.д. № 357/2014 г. на Пернишкия окръжен съд, с което е потвърдено решение № 211/07.03.2014 г. на Районен съд Перник съд по гр.д. № 3641/2013 г. за признаване за установено по отношение на молителя, че дължи на „Топлофикация Перник“ АД сумата от 786,05 лв. – стойност на ползвана, но незаплатена топлинна енергия за топлофициран имот за периода от 16.04.2010 г. до 30.04.2012 г. и сумата от 129,24 лв. –обезщетение за забава за периода от 16.04.2010 г. до 19.03.2013 г., ведно със законната лихва от датата на заявлението по чл.410 ГПК до окончателното изплащане.

  В молбата за отмяна се поддържа, че е налице основанието по чл.303, ал.1, т.1 ГПК за отмяна на влязлото в сила въззивно решение поради новооткрити писмени доказателства – издаден документ от „Топлофикация Перник“ АД от 30.11.2021 г., доказващ отопляемата кубатура на имота, която до този момент не била призната, въпреки влязлото в сила решение от 11.02.2004 г. и представените експертизи.

  В открито съдебно заседание, молителят поддържа молбата за отмяна на посоченото основание и моли влязлото в сила решение на Окръжен съд Перник да бъде отменено.

  Ответникът по молбата – „Топлофикация Перник“ АД, чрез пълномощника си юрисконсулт С. е депозирал писмено становище, в който моли молбата за отмяна да бъде оставена без уважение.

  Върховният касационен съд, състав на Четвърто гражданско отделение, като взе предвид изложените доводи и като провери данните по делото, намира следното:

  Молбата за отмяна е неоснователна. По смисъла на чл.303, ал.1, т.1 ГПК нови обстоятелства, съответно нови писмени доказателства, са тези новооткрити /а не нововъзникнали, съответно новосъздадени/ факти и документи за тях, за наличието на които страната не е знаела и не е могла да придобие в държане по извинителни за нея причини до приключване на съдебното дирене пред последната инстанция по същество. Те трябва ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари