*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за допускане
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

За разпределяне на доказателствената тежест между страните по исковете за непозволено увреждане.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, Първо гражданско отделение, в закрито заседание на седемнадесети март две хиляди двадесет и втора година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
БРАНИСЛАВА ПАВЛОВА

ЧЛЕНОВЕ:
СНЕЖАНКА НИКОЛОВА, ГЕРГАНА НИКОВА

като разгледа докладваното от съдията Бранислава Павлова гражданско дело № 3950/2021 г. по описа на Второ гражданско отделение, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

История на спора

С въззивното решение № 649 от 14.06.2021г. постановено по гражданско дело № 629  /  2021г., Софийския апелативен съд, гражданска колегия, 12-ти състав е отменил частично /по размер/ първоинстанционното решение №261066 от 09.11.2020 г., постановено по гражданско дело №14536/2018г. на Софийския градски съд, гражданско отделение, I-12 състав, в частта, с която е осъден ответникът Център за спешна медицинска помощ гр. София, на основание чл.49 от ЗЗД да заплати на ищцата А. П. П. сумата над размера от 100 000 лв. до уважения размер от 150 000 лв. и на П. Г. О. за сумата над 80 000лв. до уважения размер 150 000лв., представляващи обезщетение за претърпени неимуществени вреди от смъртта на техния съпруг и баща Г. В. П., настъпила на 04.08.2018 г., в резултат от осъществено бездействие от служители на Център за спешна медицинска помощ – София да изпълнят задължението си да му осигурят спешна медицинска помощ, ведно със законната лихва върху разликата, за периода от 01.11.2018 г. до окончателното плащане, както и в частта за държавните такси и разноските.

Мотиви

Решението е постановено при участието Застрахователно акционерно дружество „ОЗК Застраховане“ АД като трето лице – помагач на страната на ответника.

Въззивното решение е обжалвано от ответника Център за Спешна медицинска помощ - София и от третото лице-помагач Застрахователно акционерно дружество „ОЗК Застраховане“ АД в уважената част от исковете. В двете касационни жалби се правят аналогични доводи за неправилност на въззивното решение поради нарушение на закона и процесуалните правила. Тези нарушения според касаторите са свързани с изводите на съда за наличие на причинна връзка между неправомерното поведение на служителите на Центъра за спешна медицинска помощ гр. София и смъртта на наследодателя на ищците по делото и за разпределяне на доказателствената тежест между страните по този въпрос. И двамата касатори оспорват размера на присъденото обезщетение като обосновават неговата прекомерност.

В изложенията за допускане на касационното обжалване към двете касационни жалби, са поставени правни въпроси във връзка с ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари