*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 156

  Гр.София, 20.04.2022г.

  Върховният касационен съд на Република България, Трето гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на дванадесети април през две хиляди двадесет и втора година, в състав

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАРИО ПЪРВАНОВ

  ЧЛЕНОВЕ: ИЛИЯНА ПАПАЗОВА

  МАЙЯ РУСЕВА

  при участието на секретаря ..., като разгледа докладваното от съдията Русева ч.г.д. N.1238 по описа за 2022г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл.274 ал.2 ГПК.

  С разпореждане №.444/5.02.22 по г.д.№.3618/2020 на Апелативен съд София, 4с., насрещната касационна жалба на „Проджект мениджмънт трендс“ООД срещу постановеното по делото решение №.617/8.06.21 е върната поради неизпълнение на указания за отстраняване на нередовност.

  Постъпила е частна жалба от „Проджект мениджмънт трендс“ООД, в която се твърди, че разпореждането е незаконосъобразно, и се иска неговата отмяна.

  Частната жалба е процесуално допустима - подадена е в законоустано вения срок, от страна в процеса, имаща право и интерес от обжалване, и срещу подлежащ на обжалване съдебен акт. Разгледана по същество е основателна.

  С разпореждане №.417/19.12.21г. подадената от „Проджект мениджмънт тренд“ООД насрещна касационна жалба срещу решение №.617/8.06.21 по г.д.№.3618/2020 на Апелативен съд София, 4с., е била оставена без движение с указания за отстраняване на нередовност – представяне на пълномощно в оригинал - в едноседмичен срок от съобщението. За указанията страната е била редовно уведомена на 5.01.22, като в предоставения срок - на 12.01.22, ги е изпълнила и е представила изискания документ с молба вх.№.626/12.01.22г. Същата, обаче, видно от отбелязване на деловодител и писмо от Председателя на ІІІ ГО на ВКС до Председателя на САС с вх.№.2555/8.02.22, е била погрешно докладвана и изпратена във ВКС, като е постъпила обратно в САС на 8.02.22г. Междувременно с обжалваното разпореждане от 5.02.22 апелативният съд, като е констатирал, че до датата на постановяването му нередовността не е била отстранена, е върнал насрещната касационна жалба. Видно от изложеното, на практика указанията са били изпълнени в срок и не са били налице условията за връщане на жалбата - което е било постановено поради нередовното окомплектоване на молбата от 12.01.22 с делото. При тези обстоятелства атакуваното разпореждане следва да бъде отменено, а делото – върнато на САС за администриране на насрещната касационна жалба.

  Мотивиран от горното, ВКС, състав на ІІІ ГО,

  О П Р Е Д Е Л И :

  ОТМЕНЯ разпореждане №.444/5.02.22 по г.д.№.3618/2020 на Апелативен съд София, 4с., за връщане на насрещната ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари