*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  2

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 154

  гр. София,02.06.2022 год.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Второ отделение, в закрито заседание на тридесет и първи май през две хиляди и двадесет и втора година, в състав

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: КОСТАДИНКА НЕДКОВА

  ЧЛЕНОВЕ: НИКОЛАЙ МАРКОВ

  ГАЛИНА ИВАНОВА

  като изслуша докладваното от Костадинка Недкова т. д. N 54 по описа за 2022г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производство по чл.307, ал.1 ГПК.

  Образувано е по молба на „Аник комерс“ ЕАД за отмяна на влязло в сила постановление за възлагане от 29.01.2021г. по т. д. № 742/2021г. на Окръжен съд – Пловдив на имущество от масата на несъстоятелността на „Транс Сити“ АД /н/ - 135 235 броя поименни акции от капитала на „Градски Транспорт- Пловдив“ АД /н/.

  Ответниците по молбата, „Транс Сити“ АД /н/, изразява становище, че молбата за отмяна е недопустима, съответно неоснователна.

  Ответникът по молбата, „Петрол Енерджи“ ЕООД, изразява становище, че молбата за отмяна е недопустима, съответно неоснователна.

  Ответниците по молбата, „Колект БГ“ ЕАД, Г. А. С. и Д. В. Б., не представя отговор на същата.

  Върховният касационен съд, Търговска колегия, Второ отделение, след като извърши проверка по реда на чл.307, ал.1 ГПК, приема следното:

  С определение № 11/17.01.2022г. производството по настоящото дело е спряно на основание чл.292 ГПК, вр. чл.229, ал.1, т.7 ГПК до приключване на производството по тълкувателно дело № 6/2020г. на ОСГТК на ВКС. По посоченото тълкувателно дело е постановено Тълкувателно решение № 6/2020г. от 20.05.2022г., поради което производството по настоящото дело следва да бъде възобновено.

  В този тълкувателен акт на ВКС е прието, че влезлите в сила постановления по чл.496 ал.1 ГПК за възлагане на недвижими имоти не подлежат на отмяна по реда на чл.303 и сл. ГПК. В разяснителната част на тълкувателното решение е посочено, че приложното поле на отмяната включва съдебни актове, характеризиращи се с конкретен правен ефект - сила на пресъдено нещо в трите му проявления /правоустановяващо, праворегулиращо и преклудиращо/, какъвто няма постановлението за възлагане. Посочено е, че отмяната по реда на чл.303 и сл. ГПК не може да бъде универсален извънреден способ за контрол, който да се прилага по отношение на всеки съдебен акт, тъй като нейните цели и функции я определят като извънреден способ със собствен обхват. С оглед даденото тълкуване от ОСГТК на ВКС, доколкото предмет на настоящата молба за отмяна е постановление ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари