Определение №153/06.04.2022 по дело №3913/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  4

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 153

  София, 06.04.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, Първо гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на петнадесети февруари две хиляди двадесет и втора година в състав:

  Председател: ДИЯНА ЦЕНЕВА

  Членове: БОНКА ДЕЧЕВА

  ВАНЯ АТАНАСОВА

  изслуша докладваното от съдията Ваня Атанасова гр.д. № 3913/2021 година.

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  Подадена е касационна жалба от Столична община, чрез юрисконсулт Е. Л., против решение № 10331 от 20. 04. 2021 г. по в. гр. д. № 2081/2020 г. на Софийския апелативен съд, ГО, 4 с-в, потвърждаващо решение № 4141 от 22. 06. 2018 г. по гр. д. № 7923/2017 г. на СГС, 1 г.о., 6 с-в в частта, с която е осъдена Столична община, на осн. чл. 49 ЗЗД, да заплати на В. Г. Г. сумата 20000 лв. обезщетение за неимуществени вреди от получено на 22. 01. 2017 г., в гр. София, на спирка на масовия градски транспорт „Овча купел“, находяща се на бул „Цар Борис III“, крайна дясна лента, травматично увреждане – закрито счупване на вътрешния (медиален) малеолус, счупване на метатарзалната кост на стъпалото, изкълчване на субталарната става на лявото ходило, причинено заради неизпълнение от служители на общината на задължението да почистват леда в районите на спирките на градския транспорт, ведно със законната лихва върху посочената сума считано от 22. 01. 2017 г. до окончателното й изплащане. Твърди се неправилност на решението, поради постановяването му в нарушение на чл. 52 ЗЗД и при несъобразяване със задължителната съдебна практика – ППВС № 4/1968 г. и с незадължителната практика на ВКС, обективирана в решения по чл. 290 ГПК, при определяне размера на обезщетението за неимуществени вреди. Сочат се основания по чл. 280, ал. 1, т. 1 и т. 3 ГПК за допускане до касационно обжалване на въззивното решение.

  Ответникът по касационната жалба не е депозирал писмен отговор и не е изразил становище по същата.

  Върховният касационен съд, състав на Първо гражданско отделение, прие следното:

  Касационната жалба е допустима – подадена е в срок, от процесуално легитимирано лице, срещу подлежащо на касационно обжалване въззивно решение и отговаря на изискванията на чл. 284 ГПК.

  Първоинстанционното решение е влязло в сила в частта, с която предявеният от В. Г. Г. против Столична община иск с правно основание чл. 49 ЗЗД е отхвърлен над сумата 20000 лв. до пълния предявен размер от ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари