Определение №153/24.03.2021 по дело №1261/2020

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 153

  гр. София, 24.03.2021 год.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Второ отделение, в закрито заседание на шестнадесети март през две хиляди и двадесет и първа година, в състав

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМИЛИЯ ВАСИЛЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: КОСТАДИНКА НЕДКОВА

  АННА БАЕВА

  като изслуша докладваното Костадинка Недкова т. д. N 1261 по описа за 2020г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на К. П. П. против решение № 194/20.01.2020г. по в. гр. д. № 4360/2019г. на Апелативен съд –София, в резултат на което, след частична отмяна на решение № 2577/10.04.2019г. по гр.д.№ 2930/2017г. на Софийски градски съд, е отхвърлена исковата претенция на ищеца - настоящ касатор, срещу ЗД „Бул Инс“ АД с правно основание чл.432, ал.1 КЗ, вр. чл.45 ЗЗД за разликата над 1000 лева до 8000 лева, претендирана като обезщетение за неимуществени вреди, ведно със законната лихва от 09.01.2017г. до окончателното изплащане на сумата.

  Касаторът счита въззивното решение за неправилно, като поддържа, че то е постановено в противоречие с материалния закон – чл.52 ЗЗД. Претендира разноски за адвокатско възнаграждение по реда на чл.38, ал.2 ЗА за процесуално представителство пред трите инстанции.

  Ответникът по жалбата и по делото, ЗД „Бул Инс“ АД, не представя писмен отговор, с който да изрази становище по нея.

  Върховният касационен съд, Търговска колегия, Второ отделение, като взе предвид данните по делото и доводите на страните, приема следното:

  Касационната жалба, с оглед изискванията за редовност, е процесуално допустима – подадена е от надлежна страна в преклузивния срок по чл. 283 ГПК срещу подлежащ на касационно обжалване съдебен акт.

  Апелативният състав е определил за спорен по делото единствено размерът на определеното обезщетение за неимуществени вреди. Въз основа на представените по делото медицински документи и заключението на съдебно­медицинската експертиза съдът е намерил за установено, че вследствие на претърпяната пътно­транспортна злополука ищецът е с поставена диагноза травма на гръдния кош, неуточнена. При направената ехография на коремните органи не са установени травматични увреждания, както и при направена рентгенография на шийни прешлени не са видяни счупвания. В лист за преглед № 2487/15.10.2016г е посочено, че има последица от травми, обхващащи няколко области на тялото, като единственото отклонение е намалена мускулна сила в лявата ръка. В консултация с неврохирург на 16.10.2016г е отразено, че няма видими следи от травма на главата. В други медицински документи са поставени диагнози: смесено тревожно разстройство, посгтравматична реакция. Относно травмата на гръдния кош вещото лице е посочило, че е възможно да е натъртване на гръдния кош от въздушната възглавница, контузията на лявата предмишница да е от удар в страничната част около мястото на шофьора, а охлузването на двете колена на бордтаблото. Няма медицинска документация за дадена терапия по отношение на травмата на гръдния кош, за увреждане на нервни коренчета. Други увреждания не са отразени в медицинската документация. За поставените диагнози смесено тревожно разстройство и посттравматична реакция е предписана терапия - лексотан и ноотропил. Контузията на гръдния кош, на лява предмишница и охлузени две колена са преминали ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари