*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


Класификация

  • Вид съдебен акт: Практика по ГПК от 1951 г.
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия

Анотация

Въпрос

Могат ли наследниците на пострадалия от непозволено увреждане да предявяват иск за обезщетяване на неимуществени вреди, претърпени от техния наследодател?

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Основателна е само жалбата на ищцата досежно тази част от решението на окръжния съд, с която е отхвърлен искът й за сумата 750 лева. Тази сума съставлява наследствената част на ищцата от обезщетението, което е осъден с влязла в сила присъда да заплати на починалия й съпруг причинителят на автомобилната злополука, довела до смъртта на сина на първите двама. Ищцата иска съгласно чл. 49 ЗЗД заплащане на обезщетението от ОТКЗС, което е било възложило работата на прекия извършител, негов работник. Според окръжния съд ищцата като наследница не може да води този иск поради личния му характер. Искът за заплащане на причинени неимуществени вреди има личен характер, но само доколкото се предявява съгласието на чл. 45 ЗЗД срещу извършителя на непозволеното увреждане. Само пострадалия може да прецени дали дадено действие му е причинило неимуществени вреди или не, какъв е размерът на тези вреди, ако има такива. Обаче ако пострадалият е изявил вече отношението си към дейността на извършителя и резултатите от нея, предявил е вече иск за заплащане на неимуществени вреди, то лична преценка е вече направена и остава да бъде реализирана, ако е основателна, една имуществена претенция, предвидена в закона. Починалият пострадал затова може да бъде заместен от своите наследници в започнатия от него процес, макар че същите не биха могли сами да предявят същия иск за заплащане на обезщетение за причинени на наследодателя неимуществени вреди.

Напълно аналогично е положението и когато пострадалият наследодател е осъдил с влязло в сила решение прекия извършител на непозволеното увреждане да му заплати определено обезщетение за причинени неимуществени вреди, но приживе не е потърсил гаранционно-обезпечителната отговорност на предприятието, в което е работил извършителят и за което е изпълнявал възложената му работа, при която е причинено непозволителното увреждане. Искът по чл. 49 ЗЗД срещу предприятието, след като е бил осъден вече прекия извършител, няма никакви лични моменти, а е обикновен имуществен иск. Осъществява се правото да се търси солидарна отговорност от този, който е възложил работа на деликвента, негов работник или служител. Преценява се по този иск само доколко непозволеното увреждане е извършено от работника или служителя на предприятието при изпълнение на възложената му работа или по повод на нея. Предявеният иск за сумата 750 лева, следователно е отхвърлен от окръжния съд в противоречие със закона.


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари