Определение №150/12.04.2022 по дело №1221/2022


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 150

  София 12.04.2022г.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд на Република България, Трето гражданско отделение в закрито заседание на пети април през две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ : МАРИО ПЪРВАНОВ ЧЛЕНОВЕ: ИЛИЯНА ПАПАЗОВА

  МАЙЯ РУСЕВА

  като изслуша докладваното от съдия Папазова гр.д.№ 1221 по описа за 2022г. на ІІІ г.о. и за да се произнесе взе пред вид следното :

  Производството е с правно основание чл.307, ал.1 от ГПК.

  Образувано е въз основа на подадената от Ж. К. Х. от [населено място], чрез процесуалния представител адвокат Б., молба за отмяна с вх.№ 19387 от 10.03.2022г. на решение № 2475 от 10.12.2021г. по гр.д. № 8751/2021г. на Районен съд Пловдив, с което е осъдена да заплати на И. П. Р. сумата от 5 000лв.,главница, получен заем по сключен устен договор от м.11.2017г. за заем, ведно със законната лихва, считано от 27.05.2021г., както и направените разноски от 1 380лв.

  Молбата за отмяна е подадена на основание чл.303, ал.1, т.5, изр.1 ГПК, поради лишаване от възможност за участие в делото, пред вид допуснати нарушения на правилата за уведомяване по чл.47, ал.1, ал.5 и ал.6 ГПК, изискващ най-малко три посещения на адреса, с интервал поне от седмица между тях, както и посочване на час и датата на посещението, за да се счете, че ответникът не може да бъде намерен, както и на чл.48 ГПК, съответно Регламент № 1393/2007г.на ЕП и Съвета от 13.11.2007г. относно връчване в държавите членки на съдебни и извънсъдебни документи по граждански и търговски дела, доколкото по делото са били налице данни, че ответницата е в чужбина. Твърди, че тя не е била надлежно уведомена нито за воденото производство, нито за постановения съдебен акт.

  Срещу подадената молба за отмяна е постъпил отговор от И. П. Р., чрез процесуалния представител В., в който се изразява становище за неоснователност поради липса на предпоставките на посоченото основание за отмяна. Счита, че правата на молителката не са били нарушени, доколкото тя е представлявана от назначен от съда особен представител.

  Настоящият състав на Върховен касационен съд, намира, че молбата за отмяна следва да бъде допусната до разглеждане. Същата е редовна, обосновано е посоченото от молителката основание и е подадена от лице с правен интерес, което налага делото следва да се докладва за насрочване в открито съдебно заседание, където да се ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари