*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**

Спорът е допуснат до касация със следното Определение


Класификация

  • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 3 ГПК

Анотация

Въпрос

Може ли приносът в увеличение на наследството по смисъла на чл. 12, ал. 2 ЗН да бъде каузален и да е извършен при действието на облигационен договор между наследника и наследодателя?

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, Първо гражданско отделение, в открито съдебно заседание на шестнадесети февруари през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
БРАНИСЛАВА ПАВЛОВА

ЧЛЕНОВЕ:
ТЕОДОРА ГРОЗДЕВА, МИЛЕНА ДАСКАЛОВА

при участието на секретаря Анета Иванова като разгледа докладваното от съдията Бранислава Павлова гражданско дело № ******/2021 г. по описа на Първо гражданско отделение, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 290 и сл. ГПК.

С определение № ****** , постановено в производството по чл. 288 ГПК, е допуснато касационно обжалване на възивното решение на Бургаския окръжен съд, четвърти въззивен граждански състав, № ******/2020г.: 1. По жалбата на С. Т. Г. в частта, с която е уважен иска на Г. Т. Ж. с правно основание чл. 12, ал. 2 ЗН за сумата 8230лв., представляваща 1/2 от увеличената стойност на допуснатия до делба земеделски имот № ...........с площ 28.595 дка, по плана за земеразделяне в землището на [населено място], [община], местност „Б. т.“, 2. По жалбата на Г. Т. Ж. в частта, в която е отхвърлен предявеният от него иск, квалифициран от съда с правно основание чл. 59 ЗЗД за сумата 11500лв. , представляваща 1/2 от разходите за поддръжка на насажденията в същия имот.

По подадените касационни жалби Върховният касационен съд, първо гражданско отделение, намира следното:

1. По жалбата на С. Т. Г..

Касаторката се позовава на неправилност на въззивното решение, с което е уважена в размер на 8230лв. претенцията Г. Т. Ж. с правно основание чл. 12, ал. 2 ЗН, приета за разглеждане във втората фаза на делбата на основание чл. 346 ГПК, поради постановяването му в нарушение на процесуалните правила и материалния закон. Като нарушение на процесуалните правила се сочи недопустимо разглеждане от въззивния съд на нови факти, въведени от Г. Т. Ж. при повторното разглеждане на делото от въззивния съд, на които основава претенцията си, а именно, че се е намирал в облигационни отношения с баща си по отношение на процесния имот, както и обсъждане на недопустимо представените нови доказателства за тях. Поддържа се в касационната жалба, че съдът е уважил претенцията на Г. Т. Ж. за извършените от него насаждения в наетия имот, на основание чл. 12, ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари