Определение №15/12.01.2022 по дело №2138/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  2

  ОПРЕДЕЛЕНИЕ

  № 15

  гр. София, 12.01.2022 г.

  ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, Четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на осемнадесети ноември през две хиляди двадесет и първа година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: АЛБЕНА БОНЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: БОЯН ЦОНЕВ

  МАРИЯ ХРИСТОВА

  като разгледа, докладваното от съдия Боян Цонев, гр. дело № 2138 по описа за 2021 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производство по чл. 288 от ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на ищеца по делото К. Х. С. срещу решение № 15/15.01.2021 г., постановено по възз. гр. дело № 598/2020 г. на Пернишкия окръжен съд. С обжалваното въззивно решение, като е потвърдено първоинстанционното решение № 998/23.07.2020 г. по гр. дело № 5836/2019 г. на Пернишкия районен съд, е отхвърлен, предявеният от жалбоподателя срещу С. А. С., осъдителен иск с правна квалификация чл. 93, ал. 2, пр. 2 от ЗЗД за заплащане на сумата 10 000 лв., претендирана като двоен размер на задатък (капаро), даден по предварителен договор от 31.08.2018 г. за покупко-продажба на недвижим имот; в тежест на касатора-ищец са възложени разноски по делото.

  Касационната жалба е процесуално допустима – подадена е в срок от процесуално легитимирано за това лице срещу подлежащо на касационно обжалване въззивно решение. В жалбата се излагат оплаквания и доводи за неправилност на обжалваното решение, поради нарушение на процесуалните правила, неточно приложение на материалния закон и необоснованост – касационни основания по чл. 281, т. 3 от ГПК.

  Ответникът С. С. не е подал отговор на касационната жалба.

  В изложението по чл. 284, ал. 3, т. 1 от ГПК на жалбоподателя-ищец К. С., като общи основания по чл. 280, ал. 1 от ГПК за допускане на касационното обжалване, са формулирани следните правни въпроси: 1) при потвърждаване от въззивната инстанция на решението на първата инстанция, процесуалният закон задължава ли съда да обсъди всички доказателства по делото и доводите на страните, и трябва ли в мотивите на решението да намери отражение процесът на формиране на вътрешното убеждение относно правно-релевантните факти и приложимата правна норма от значение за правния спор; 2) има ли задължение въззивният съд да обсъди всички относими към спора доказателства, съгласно изискването на чл. 236, ал. 2 от ГПК, за да бъде съдебният акт мотивиран и обоснован, и може ли съдът да посочи, че не взема предвид част от доказателствения материал, без да посочи мотиви защо; 3) съгласно изискванията на чл. 12 и чл. 235 от ГПК съдът длъжен ли е да изложи ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари