Определение №149/08.04.2022 по дело №699/2022


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  ОПРЕДЕЛЕНИЕ

  № 149

  София, 08.04.2022 г.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД, Първо търговско отделение, в състав:

  Председател: Елеонора Чаначева

  Членове: Росица Божилова

  Васил Христакиев

  разгледа в закрито заседание на 07.04.2022 г. докладваното от съдията Христакиев ч. т. д. № 699 по описа за 2022 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 274, ал. 2 ГПК, образувано по частна жалба на синдика на „Контракт инвест“ ООД срещу определение на състав на Върховния касационен съд.

  С обжалваното определение подадената от жалбоподателя частна касационна жалба срещу въззивно определение на Бургаски апелативен съд е оставена без разглеждане поради необжалваемост.

  За да постанови определението си, съставът на ВКС е установил, че производството е било образувано по предявени от жалбоподателя в качеството на синдик на търговско дружество в несъстоятелност искове по чл. 649, ал. 2 ТЗ за връщане в масата на несъстоятелността на недвижими имоти, предмет на договор за продажба. По отношение на този договор са били предявени от кредитор на несъстоятелността искове по чл. 647, ал. 1, т. 3 ТЗ, във връзка с които конституираният на основание чл. 649, ал. 3 ТЗ синдик е предявил исковете по чл. 649, ал. 2 ТЗ, отделени за самостоятелно разглеждане в настоящото исково производство. Впоследствие исковата молба е била върната поради неизпълнение на указания за вписването ѝ и разпореждането за връщането ѝ е било потвърдено с обжалваното по касационен ред въззивно определение.

  Извода за необжалваемост на въззивното определение съставът на ВКС е обосновал с приложение на нормата на чл. 274, ал. 4 ГПК с оглед цената на всеки от обективно съединените искове, определена на база данъчната оценка на имотите (по 17448 лв. за всеки) съгласно чл. 69, ал. 1, т. 4 ГПК и предвид търговския характер на делото – на основание чл. 280, ал. 3, т. 1 ГПК, като е съобразил също, че не е налице предвиденото в тази разпоредба изключение, отнасящо се до исковете с предмет вещни права върху недвижими имоти, доколкото предявените в конкретния случай искове не са такива за собственост (т. е. по чл. 108 ЗС), а по чл. 649, ал. 2 ТЗ – за връщане на имотите на основание поисканата с исковете по чл. 647, ал. 1, т. 3 ТЗ относителна недействителност.

  Частната жалба е неоснователна. Обжалваното определение е правилно по съображенията, изложени в него, които изцяло се споделят от настоящия състав съгласно чл. 272 ГПК.

  Оплакванията в жалбата са неоснователни.

  На ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари