Определение №149/06.04.2022 по дело №570/2022


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  2

  определение по гр.д.№ 570 от 2022 г. на ВКС на РБ, ГК, първо отделение

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 149

  София, 06.04. 2022 г.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд на Република България, Гражданска колегия, състав на първо гражданско отделение в закрито съдебно заседание на шестнадесети март две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: БРАНИСЛАВА ПАВЛОВА ЧЛЕНОВЕ: ТЕОДОРА ГРОЗДЕВА

  МИЛЕНА ДАСКАЛОВА

  като изслуша докладваното от съдия Т.Гроздева гр.д.№ 570 по описа за 2022 г. приема следното:

  Производството е по реда на чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на Н. К. А., Н. П. А. и С. П. А. срещу решение № 12491 от 15.12.2020 г. по в.гр.д.№ 440 от 2018 г. на Софийския апелативен съд, Гражданско отделение, 1-ви състав, с което е отменено решение от 23.12.2016 г. по гр.д.№ 4917 от 2014 г. на Софийския градски съд, I гражданско отделение, 20 състав и вместо него е постановено ново решение за отхвърляне на предявения от Н. К. А., Н. П. А. и С. П. А. против И. Б. А. и Р. С. К. иск с правно основание чл.108 ЗС за следния недвижим имот: апартамент № ...., находящ се в [населено място], м.“К. село- С.“, в сградата на [улица] [улица], трети жилищен етаж, с площ от 124,61 кв.м., състоящ се от три спални, дневна- столова, кухня и сервизни помещения, заедно с принадлежащото му мазе № 6 със застроена площ от 5,28 кв.м.

  В жалбата се твърди, че обжалваното решение е неправилно като постановено в нарушение на материалния закон, съществени нарушения на съдопроизводствените правила и необоснованост- основания за касационно обжалване по чл.281, ал.1, т.3 ГПК.

  Като основания за допускане на касационното обжалване се сочи чл.280, ал.1, т.1 и т.3 ГПК и чл.280, ал.2 ГПК в хипотезата на очевидна неправилност на решението. Поставят се следните въпроси:

  1. От кой момент започва да тече срокът за придобиване по давност на правото на строеж на самостоятелен обект в сграда, състояща се от множество самостоятелни обекти и кога се придобива правото на строеж- с изтичане на давностния срок или с построяването на сградата в груб строеж ? По този въпрос се сочи противоречие с т.3 от Тълкувателно решение № 1 от 04.05.2012 г. по тълк.д.№ 1 от 2011 г. на ОСГК на ВКС.

  2. Когато владелецът на правото на строеж на самостоятелен обект в сграда с ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари