Определение №147/11.04.2022 по дело №4492/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 147

  София, 11.04.2022 год.

  В И М Е Т О Н А Н А Р О Д А

  Върховният касационен съд на Република България, Второ гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на двадесет и втори март през две хиляди и двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: КАМЕЛИЯ МАРИНОВА

  ЧЛЕНОВЕ: ВЕСЕЛКА МАРЕВА ЕМИЛИЯ ДОНКОВА

  като разгледа докладваното от съдия Камелия Маринова гр. д. № 4492 по описа за 2021 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на К. Е. В. (към момента на подаване непълнолетен и действащ със съгласието на майка си Н. Д. В.), чрез пълномощника му адвокат Н. П., против решение № 1164 от 16.10.2019 г., постановено по гр. д. № 1505 по описа за 2019 г. на Окръжен съд - Варна, с което е потвърдено решение № 2237 от 22.05.2019 г. по гр. д. № 15573/2015 г. на Районен съд – Варна в частта за осъждане на К. Е. В. да заплати на Н. Г. Г., на основание чл. 61, ал. 2 ЗЗД, сумата 16 171 лв., представляваща припадащата му се съобразно квотата му в съсобствеността стойност на направените от ищеца разходи за СМР и подобрения в делбените имоти – терен и къща, извършени в периода 2013 – 2015 г. лично или чрез възлагане, в това число материали и труд за подробно описани по вид, количество и местонахождение дейности, за осъждането му да заплати държавна такса съразмерно с уважената част от иска в размер на 646.84 лв. и разноски на ищеца по този иска за първоинстанционното производство в размер на 281.77 лв. и за въззивното производство в размер на 1500 лв.

  Н. Г. Г. е подал писмен отговор по реда и в срока по чл. 287, ал. 1 ГПК, в който оспорва наличието на основание за допускане на касационно обжалване и претендират присъждане на направените разноски.

  За да се произнесе по наличието на основание за допускане на касационно обжалване, касационният съдебен състав съобрази следното:

  Искът е предявен при условията на чл. 346 ГПК в производство за съдебна делба на поземлен имот с идентификатор *** и построената в него еднофамилна жилищна сграда с идентификатор ****, допусната при равни квоти между страните от по 1/2 ид.ч.. Първоинстанционното решение в частта, с която делбата е извършена по ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари