Определение №147/17.03.2022 по дело №1158/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 147

  гр. София, 17.03.2022 г.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, ТК, II отделение, в закрито заседание на петнадесети март, две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: КОСТАДИНКА НЕДКОВА

  ЧЛЕНОВЕ: НИКОЛАЙ МАРКОВ

  ГАЛИНА ИВАНОВА

  като разгледа докладваното от съдия Марков т.д.№1158 по описа за 2021 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл.288 от ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на ЗАД „ДаллБогг: Живот и здраве“ АД срещу решение №16 от 22.01.2021 г. по в.т.д.№278/2020 г. на АС Велико Търново. С обжалваното решение е потвърдено решение №45 от 06.03.2020 г. по т.д.№198/2019 г. на ОС Плевен, с което ЗАД „ДаллБогг: Живот и здраве“ АД е осъдено да заплати на М. Л. М. на основание чл.498, ал.3, вр. чл.432, ал.1 от КЗ, вр. чл.52 и чл.51, ал.2 от ЗЗД сумата от 50 000 лв., застрахователно обезщетение за претърпени неимуществени вреди от увреждания при настъпило на 09.08.2018 г. ПТП, ведно със законната лихва върху главницата от 24.01.2019 г. до окончателното изплащане.

  В жалбата се излагат съображения, че решението е недопустимо, предвид обстоятелството, че въззивният съд е определил обезщетение в размер от 75 000 лв., който е по-висок от посочения от ищеца размер на цената на иска от 65 000 лв., респективно е налице произнасяне свръхпетитум, евентуално се сочи, че решението е неправилно поради нарушение на материалния закон, съществени нарушения на съдопроизводствените правила и необоснованост. В изложение по чл.284, ал.3, т.1 от ГПК общото основание за допускане на касационно обжалване е обосновано с произнасянето на въззивния съд по следните въпроси, за които се поддържа наличие на селективните основания по чл.280, ал.1, т.1 и т.3 от ГПК: 1. Следва ли при определяне на справедливия размер на обезщетението за неимуществени вреди и процента на съпричиняване, съдът да се обвърже от размера на предявеното от ищеца обезщетение в извънсъдебната претенция пред застрахователя и в случай, че ищецът не е определил такъв размер извънсъдебно, кой размер на обезщетение следва да вземе съдът за справедлив. 2. Следва ли съдът да определи процент на съпричиняване на вредите от страна на пострадалия при определяне на справедлив размер на обезщетението пропорционално и по пера, в различен размер, съобразно вида и характера на всяка една от травмите, както и тяхната продължителност, когато са събрани доказателства във връзка с това съпричиняване, в резултат на ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари