Определение №147/26.03.2021 по дело №510/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 147

  София, 26.03.2021 год.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД – Търговска колегия, състав на І т.о. в закрито заседание през две хиляди и двадесет и първа година в състав:

  Председател: Емил Марков

  Членове: Ирина Петрова

  Десислава Добрева

  като изслуша докладваното от съдията Петрова ч.т.д. № 510 по описа за 2021 год. за да се произнесе взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл.274,ал.3 ГПК, образувано по частна касационна жалба на „Хоум Фууд“ЕООД чрез управителя Р. Д. срещу определение № 260259 от 07.12.2020г. на ОС София по ч.гр.д.№ 721/2020г., с което е оставена без уважение частната жалба срещу отказ на съдията по вписванията към РС Самоков за вписване на декларация-съгласие за подновяване на вписването на залог на търговско предприятие на Хоум Фууд“ЕООД.

  С частната касационна жалба се иска отмяна на определението като неправилно. Твърдението е, че то е постановено в противоречие със задълженията на въззивния съд по ТР №6 от 15.01.2019г. по тълк.дело № 6/2017г. на ОСГТК на ВКС, съгласно което, ограниченията относно обхвата на въззивната дейност по чл.269,изр.второ ГПК не се прилагат в производството по частна жалба. Посочва се, че действително в заявлението до СВп и приложените към заявлението документи не се съдържат конкретни данни и информация за първоначалното вписване в имотния регистър на особения залог на предприятието на „Хоум Фууд“ЕООД, но към частната жалба е представена молба-съгласие на заложния кредитор, съдържаща изрично посочване на данните за първоначалното вписване. Въззивният състав в нарушение на задълженията си по посоченото тълкувателно решение не преценил възможността делото да бъде попълвано с нови факти и доказателства без ограничения и да бъде коригирана допусната от страната грешка. Поддържа се, че нередовността, изразяваща се в неизпълнение на формалното изискване за посочване на първоначалното вписване на акта /учредяването на залога/, чието подновяване се иска, не може да бъде самостоятелно основание за постановяване на отказ, тъй като подновяването на вписването относно залог върху търговско предприятие в имотния регистър е вторично вписване в специален регистър по смисъла на чл.21,ал.1 ЗОЗ и има за последица противопоставимост на заложното право спрямо последващи вписвания на актове на трети лица. Поддържа се, че съдията по вписванията е отказал да поднови вписването на особения залог не по съображения, че особеният залог не е вписан в книгите по вписвания, а поради непосочване в молбата на данни за първоначалното вписване, но за да извърши подновяването, сезираният съдия по вписванията във всички случаи - и при посочени в заявлението за подновяване данни за първоначалното вписване, следва да провери дали първоначалният акт е вписан, тъй като самото техническо отразяване на подновяването на вписването в книгите по вписванията се извършва чрез отбелязване на подадената молба върху вписания акт.

  В изложението по чл.284,ал.3,т.1 ГПК се иска допускане на касационното обжалване при допълнителната предпоставка на т.1 на чл.280,ал.1 ГПК поради разрешаване на процесуалния въпрос, според който ограниченията в обсега на дейността на въззивния съд, не се прилагат в производството по частна жалба, в противоречие с ТР №6 от 15.01.2019г. по тълкувателно дело № 6/2017г. на ОСГТК на ВКС.

  При допълнителната ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари