*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 145

  гр.София, 19.04.2022 г.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд на Република България, Четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на осемнадесети април, две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  Председател: ВАСИЛКА ИЛИЕВА

  Членове: БОРИС ИЛИЕВ

  ЕРИК ВАСИЛЕВ

  като изслуша докладваното от съдия Ерик Василев гр.д.№ 5102 по описа за 2021 година, за да се произнесе взе предвид следното:

  Производство по чл.288 ГПК.

  Образувано по касационна жалба на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/ чрез държавен инспектор Д. Д.-Д. и касационна жалба на Н. Г. Д., Д. Я. Н. и З. Д. М. чрез адвокат С. М. от АК-Русе срещу решение № 68 от 16.06.2021 г. по в.гр.д.№ 363/2020 г. на Апелативен съд Велико Търново, с което се потвърждава решение № 260049/08.10.2020 г. по гр.д.№ 467/2019 г. на Окръжен съд Русе и са уважени предявените искове на основание чл.153, ал.1 ЗПКОНПИ за отнемане в полза на държавата на имущество на обща стойност 16 440 лева, като се отхвърля искането по чл.151 ЗПКОНПИ за отнемане на суми в размер на общо 32 014,46 лева и лек автомобил с пазарна стойност 1600 лева.

  Касационната жалба на КПКОНПИ съдържа доводи за неправилност на решението поради нарушение на материалния закон, съществено нарушение на съдопроизводствените правила и необоснованост, а в изложение към нея се поддържа, че са налице основанията за допускане на касационното обжалване по чл.280, ал.1, т.1 ГПК.

  Касационната жалба на Н. Г. Д., Д. Я. Н. и З. Д. М. също съдържа доводи за неправилност на въззивното решение, като в изложението към нея се поставят въпроси, които според касаторите са разрешени в противоречие с практиката на ВКС и са от значение за точното прилагане на закона.

  За да постанови решението, въззивният съд е приел, че съгласно чл.141 ЗПКОНПИ в полза на държавата се отнема само имущество, което е незаконно придобито, но не и приходи или доходи, тъй като имуществото трябва да е налично в патримониума на проверяваното лице или свързаните с него лица, в края на изследвания период. Според мотивите на съда, не може да се отнема равностойността на имущество, което само е преминало през патримониума на проверяваното лице, но в края на проверявания период не е негово притежание.

  Върховният касационен съд, състав на Четвърто гражданско отделение, намира, че преценката на предпоставките по чл.280, ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари