*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения по чл. 274 ал. 3 ГПК
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 3 ГПК

Анотация

Въпрос

Как се определя таксата за вписване на искова молба по иск за собственост, когато пред съдията по вписванията не са представени доказателства за приетата от съда цена на иска, но е представена данъчна оценка на спорния имот, заверена от съда?

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, първо гражданско отделение, в закрито заседание на четиринадесети юли две хиляди двадесет и втора година в състав:

Председател:
МАРГАРИТА СОКОЛОВА

Членове:
СВЕТЛАНА КАЛИНОВА, ГЪЛЪБИНА ГЕНЧЕВА

като разгледа докладваното от съдия Генчева ч. гр. д. № ****** по описа за 2022 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 274, ал. 3, т. 1 ГПК.

История на спора

С определение № ****** на Благоевградския окръжен съд е потвърдено определение № 52/22.11.2021 г. на съдия по вписванията при РС-Брагоевград, с което е постановен отказ да се впише насрещна искова молба вх. № ****** г. на РС-Благоевград.

Със същото определение на въззивния съд е оставена без разглеждане частната жалба на Н. Н. М. и А. К. К. срещу отказа на съдията по вписванията по съображение, че те не са подавали молба, с която да го сезират да впише насрещната искова молба.

Мотиви

Окръжният съд е споделил виждането на съдията по вписванията, че към молбата, с която е поискано вписване на насрещната искова молба, не е представено актуално удостоверение за данъчна оценка, поради което не може да се извърши проверка за съответствие между внесената държавна такса за вписване и действителната данъчна оценка на имотите, предмет на насрещния иск. Приложеното пред съдията по вписванията удостоверение за данъчна оценка е със срок на валидност до 30.06.2021 г., а молбата за вписване е подадена на 22.11.2021 г.

Прието е, че преди да бъде вписана исковата молба съдията по вписванията следва да събере дължимата държавна такса, която се определя от чл. 2 ТДТСАВ, и чиято основа е цената на иска / в размер на 0,1 на сто, но не по-малко от 10 лв. В случая цената на иска според чл. 69, ал. 1 ГПК е данъчната оценка на имотите, предмет на насрещния иск. Когато цената, при която е таксуван документът, не е указана, таксата се определя върху оценката по приложение № 2 към ЗМДТ, съгласно който издадените до 30.06. на текущата година удостоверения за данъчна оценка по чл. 264, ал. 1 ДОПК са валидни до тази дата, а издадените след тази дата – до края на ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари