*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  2

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 143

  гр. София, 19.04.2022 год.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд, Четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на осемнадесети април две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Мими Фурнаджиева

  ЧЛЕНОВЕ: 1. Велислав Павков

  2.Десислава Попколева

  при секретаря в присъствието на прокурора като разгледа докладваното от съдията Павков гр.д.№ 4949 по описа за 2021 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на К. Ж. И. против решение №146/17.09.2021 г., постановено по гр.д.№ 291/2021 г. от състав на ОС – Сливен.

  Ответникът оспорва касационната жалба с писмен отговор.

  Касационната жалба е подадена в срок и е процесуално допустима.

  С обжалваното решение, съдът е отменил решението на районен съд, с което са уважени предявените искове с правно основание чл.226, ал.1, т.2 КТ и е постановил ново, с което е отхвърлил исковете, като неоснователни.

  Съдът е приел, че въззиваемият, съгласно разпоредбата на чл.142, ал.1, т.1 ЗМВР бил държавен служител- полицейски орган, чийто статут се урежда със специалния ЗМВР /чл.142, ал.2 ЗМВР/. В този специален закон обезщетенията за служителите са регламентирани в глава единадесета и сред тях не е посочено обезщетение, аналогично на това, предвидено в чл.226 КТ. ЗМВР не съдържа препращане нито към разпоредбите на КТ, нито към тези на ЗДСл за подобен вид обезщетение, още повече, че такъв текст липсва в ЗДСл. Съдът е приел, че прилагане на КТ субсидиарно или по аналогия по смисъла на чл.46, ал.2 ЗНА не може да има в случая, тъй като не се касае за непълнота в ЗМВР, а за изрично законодателно разрешение. Това е видно от предвидените случаи, неуредени в специалния закон, при които има изрично препращане към правилата на КТ, например по отношение на отпуските, полагането на 7 нощен труд и служители жени. Служебните правоотношения се регулират от принципите на властническия метод, за разлика от трудовите между равнопоставени правни субекти. При тези различия в субектите и метода на правно регулиране, прилагането на нормите на трудовото законодателство не може да става, чрез субсидиарно приложение към неуредените въпроси в административно правната уредба, досежно служебните правоотношения на държавните служители-полицейски органи. Прието е, че в случаите, в които специалният закон – чл.188, ал.2; чл.190 ЗМВР изрично препраща към КТ сме изправени пред пряко приложение на определени разпоредби от трудовото право ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари