Определение №142/05.04.2022 по дело №2264/2019


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 142

  София, 05.04.2022 година

  Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, първо отделение, в закрито заседание на двадесет и осми март две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕЛЕОНОРА ЧАНАЧЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: РОСИЦА БОЖИЛОВА

  ВАСИЛ ХРИСТАКИЕВ

  като изслуша докладваното от съдията Ел. Чаначева ч.т.дело № 2264/2019 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 274, ал. 3 ГПК, образувано по частна касационна жалба на П. Т. И., против определение № 862 от 30.07.2019 г. по в.ч.гр.д. № 286/2019 г. на Окръжен съд Смолян, с което е оставена без уважение молбата на П. Т. И. за освобождаване от заплащане на държавна такса на основание чл. 83, ал.2 ГПК, по депозираната срещу решението по делото въззивна жалба.

  С определение № 16 от 14.01.2020 г. по ч.т.д. № 2264/2019 г. производството по делото е спряно до постановяване на тълкувателно решение по тълк. дело № 3/2019 г. на ОСГТК на ВКС. След неговото приемане производството следва да бъде възобновено.

  Върховният касационен съд, състав на Първо търговско отделение, за да се произнесе, взе предвид следното:

  Частната касационна жалба е подадена в срока по чл. 275, ал. 1 ГПК, от легитимирана да обжалва страна и е насочена срещу валиден и допустим съдебен акт.

  Настоящият състав счита частната касационна жалба за допустима по следните съображения:

  С посоченото ТР №3/2019 г. ОСГТК на ВКС е приел, че „дело, с предмет правоотношения, възникнали от договор по чл.258 ЗЗД за изпълнение на строителни работи, сключен между физическо лице и търговец във връзка с упражняваното от него занятие, е търговско. Преди приемането на ЗИД на ГПК – ДВ бр.100/20.12.2019 г. прагът за достъп до касационно обжалване по чл. 280 ал. 3 т. 1 ГПК на въззивното решение е като по търговските дела. След изменението на чл.113 ГПК – ДВ бр.100/2019 г. дело, с предмет правоотношения, възникнали от договор по чл. 258 ЗЗД за изпълнение на строителни работи, сключен между физическо лице, притежаващо качеството потребител по смисъла на § 13 т.1 от ДР на ЗЗП, и търговец във връзка с упражняваното от него занятие, се разглежда като гражданско по реда на общия исков процес и прагът за достъп до касационно обжалване на въззивното решение е като по гражданските дела.“

  Това разрешение е относимо и към спор с предмет правоотношения по всеки един договор, в който ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари