*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**

Спорът е разрешен със следното Решение


Класификация

 • Вид съдебен акт: Определения за допускане
 • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
 • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

Относно обстоятелствата /критериите/, които съдът следва да вземе предвид при определяне на обезщетение за неимуществени вреди по справедливост, съгласно чл. 52 ЗЗД.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, второ отделение, в закрито заседание на 08.12.2021 г. в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
ТАТЯНА ВЪРБАНОВА

ЧЛЕНОВЕ:
БОЯН БАЛЕВСКИ, ПЕТЯ ХОРОЗОВА

Като изслуша докладваното от съдия П. ХОРОЗОВА т. д. № 569/2021 год., за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по реда на чл.288 ГПК.

История на спора

Образувано е по касационна жалба на Р. И. Н., ЕГН [ЕГН], чрез процесуален пълномощник, против решение № 12523 от 22.12.2020 г., постановено по в. гр. д. № 1956  /  2020 г. по описа на Софийския апелативен съд, ГО, 4 състав, в частта, с която след частична отмяна на решение № 20 от 11.02.2020 г. по т. д. № 92  /  2019 г. по описа на Врачанския окръжен съд е отхвърлен искът на касатора с правно основание чл.432 ал.1 КЗ, предявен против ЗАД ДАЛЛБОГ: ЖИВОТ И ЗДРАВЕ АД, за присъждане на обезщетение за причинени неимуществени вреди от смъртта на баща й – И. Н. В., настъпила при ПТП на 13.01.2017 г., за разликата над 30 000 лв. до присъдените от първата инстанция 100 000 лв., ведно със законната лихва, считано от 15.11.2017 г.

В касационната жалба се сочи, че са налице всички основания на чл.281 т.3 ГПК за отмяна на решението в обжалваната част като неправилно. По подробно изложени съображения, свързани с неправилно прилагане на критериите за определяне на справедливо по смисъла на чл.52 ЗЗД обезщетение за претърпените неимуществени вреди, се моли въззивното решение в обжалваната отхвърлителна част да бъде отменено. Претендират се разноските за всички инстанции.

В изложението по чл.284 ал.3 т.1 ГПК за допускане на касационно обжалване се навежда основанието за достъп до касация по чл.280 ал.1 т.1 ГПК, по следните въпроси – 1/ Следва ли съдът при определяне на справедливия размер на застрахователно обезщетение да вземе предвид, наред с указаните в ППВС № 4/1968 г. обстоятелства, и нормативно посочените нива на застрахователно покритие за неимуществени вреди, причинени от застрахования на трети лица, както и икономическата конюнктура в страната, съобразена с инфлацията, обезценяването на лева и нарастването на цените; 2/ Следва ли при определяне на справедливия размер на обезщетение за неимуществени вреди от смъртта на близък съдът да отчита като критерий за справедливост и конкретните икономически параметри от загубата на дадена личност, като – размерът ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

 • Постановление на Пленума на Върховния съд на РБ
  *****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**
  За обобщаване на практиката по някои въпроси във връзка с отговорността за непозволено увреждане.
 • Постановление на Пленума на Върховния съд на РБ
  *****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**
  За допълване на т. 2 от раздел III от Постановление № 4/61 г. на пленума относно кръга на лицата, които имат право на обезщетение за неимуществени вреди при причинена смърт.
 • Постановление на Пленума на Върховния съд на РБ
  *****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**
  При смърт на пострадалия поради непозволено увреждане не се дължи обезщетение за неимуществени вреди на други лица извън кръга на тези, посочени в постановления № 4/61 г. и №: 5/69 г. на Пленума на Върховния съд.
 • Постановление на Пленума на Върховния съд на РБ
  *****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**
  За обобщаване на практиката по определяне на обезщетенията за имуществени и неимуществени вреди от непозволено увреждане.

Цитирано в

 • Решение по чл. 290 ГПК
  *****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**
  Относно обстоятелствата /критериите/, които съдът следва да вземе предвид при определяне на обезщетение за неимуществени вреди по справедливост, съгласно чл. 52 ЗЗД. (По иск с правно основание чл. 432, ал. 1 КЗ, предявен от физическо лице против ЗАД ДАЛЛБОГГ: ЖИВОТ И ЗДРАВЕ АД, за присъждане на обезщетение за причинени неимуществени…

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари