*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 141

  гр. София, 18.04.2022 г.

  ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, Четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на пети април две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВЕСКА РАЙЧЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: ГЕНИКА МИХАЙЛОВА

  АНЕЛИЯ ЦАНОВА

  като разгледа докладваното от съдия Анелия Цанова гр. дело № 4372 по описа за 2021 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производство по чл. 288 от ГПК.

  Образувано е по подадена от „Електроразпределение Север“ АД касационна жалба срещу решение № 98/22.07.2021 г. на ОС Габрово, постановено по в.гр.д. № 226/2021 г., с което е потвърдено решение № 260112/19.03.21г. на РС Габрово по гр. д. № 1633/2020 г. и е признато за установено по отношение на „Електроразпределение Север“ АД, че Т. М. Т. не дължи сумата от 5857,13лв., представляваща начислена корекция на електроенергия по фактура № [...]/20.08.20 г. за периода 03.12.2015г./19.06.20г. 019 г., с присъждане на разноски.

  В касационната жалба се прави искане за отмяна на обжалваното решение и за отмяната му като неправилно на основанието по чл. 281, т.3 ГПК- нарушение на материалния закон и необоснованост.

  С жалбата е представено изложение по чл.284, ал.3, т.1 ГПК, в което като основание за допускане на касационно обжалване се сочи чл.280, ал.1, т.3 ГПК.

  По делото не е постъпил писмен отговор от насрещната страна Т. М. Т..

  Върховният касационен съд, ГК, състав на Четвърто отделение, след преценка на данните и доводите по делото, приема следното:

  Касационната жалба е процесуално допустима- подадена е в срока по чл. 283 ГПК, от легитимирана страна и срещу решение на въззивен съд, което подлежи на касационно обжалване при предпоставките на чл.280, ал.1 и ал.2 ГПК.

  За да постанови решението си, ОС Габрово, 2 състав е приел, че по делото е установено неотчитане на част от потребената електроенергия в обекта, отчитана по тарифа Т 3, поради невизуализирането й на дисплея на СТИ, както и че при извършената проверка са спазени изискванията на ПИКЕЕ, поради което следвало да се приложи разпоредлата на чл.50, ал.2 ПИКЕЕ. Споделил е изводите на първоинстанционния съд, че ответникът няма основание да издаде фактура за заплащане на извършената корекция и да претендира плащане, въпреки разпоредбата на чл. 56, ал.2 ПИКЕЕ. Изложил е че страни по облигационното отношение за доставка и продажба на ел. енергия са крайният снабдител и крайният битов клиент, поради което не ответникът, а дружеството „Енерго Про Продажби“ ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари