Определение №141/05.04.2022 по дело №2370/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  5

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 141

  [населено място], 05.04.2022 г.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД – Търговска колегия, първо търговско отделение в закрито заседание в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ : ЕМИЛ МАРКОВ

  ЧЛЕНОВЕ : ИРИНА ПЕТРОВА

  ДЕСИСЛАВА ДОБРЕВА

  като изслуша докладваното от съдия Добрева ч. т. д. № 2370 по описа за 2021 г., за да се произнесе взе предвид следното:

  Производство по чл. 274, ал. 2 ГПК.

  Образувано е по частна жалба на Агенция по вписванията срещу определение № 310/24.09.2021 г. по в.ч.т.д. № 545/2021 г. на Апелативен съд В., с което е оставена без разглеждане въззивна частна жалба на Агенцията срещу решение № 27/29.07.2021 г. по т. д. № 123/2021 г. на Окръжен съд Силистра и е прекратено производството.

  Жалбоподателят Агенция по вписванията заявява оплакване за незаконосъобразност на атакуваното определение и моли то да бъде отменено, а делото - върнато за продължаване на процесуалните действия по разглеждане на подадената частна жалба по същество. Излага съображения, че с промените на чл. 25 ЗТРРЮЛНЦ се регламентира възможност Агенция по вписванията, като страна в производството по вписване на обстоятелства в търговския регистъра и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел /ЗТРРЮЛНЦ/, да защити своите права и интереси чрез обжалване решението на окръжния съд, с което се отменя неин отказ. Тези доводи черпи от регламентацията на чл. 25, ал. 4 ЗТРРЮЛНЦ, предвиждаща, че решението на окръжния съд се съобщава както на жалбоподателя, така и на Агенция по вписванията. В допълнение с новосъздадената алинея 6 на чл. 25 ЗТРРЮЛНЦ се дава възможност на страните в производството да претендират разноски като по този начин се спестява провеждането на отделно производство по чл. 28, ал. 2 ЗТРРЮЛНЦ. Агенцията счита, че отказът да се разгледа жалбата от Апелативен съд В. е в нарушение на принципа за осигуряване равенство на страните в процеса, разяснен в множество решения на ВКС. Заявява, че вече е формирана сериозна по обем практика на апелативните съдилища в смисъл, че Агенцията по вписванията има право на жалба, съответно подадени от нея жалби са разгледани по същество.

  По изрично разпореждане на администриращия съд е дадена възможност на НЧ „Н. В. – 1940“ да изрази становище по подадената от Агенция по вписванията частна жалбата. В становището е застъпена тезата, че определението на Апелативен съд В. е законосъобразно постановено, поради което следва да бъде потвърдено.

  Върховният касационен съд, Търговска колегия, състав на първо ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари