*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**

Спорът е допуснат до касация със следното Определение


Класификация

 • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
 • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
 • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 3 ГПК

Анотация

Въпрос

Явява ли се присъединен по право взискател по смисъла на чл. 459 ГПК този, който е наложил изпълнителна възбрана върху недвижим имот, който имот е изнесен на публична продан по искане на взискател с последващо наложена, но преди приемането на Тълкувателно решение № 2/26.06.2015 г. по тълк.д.№2/2013 г., ОСГТК, ВКС възбрана; длъжен ли е съдебният изпълнител, осъществил публичната продан на възбранения имот, да уведоми взискателя с първоначално наложена възбрана за разпределението и да го включи в него; или е необходимо подаване на молба от този взискател, за да участва в разпределението?

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, четвърто гражданско отделение, в открито съдебно заседание на шести юни две хиляди двадесет и втора година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
Василка Илиева

ЧЛЕНОВЕ:
Борис Илиев, Ерик Василев

при секретаря Ани Давидова и прокурора като разгледа докладваното от Борис Илиев гр.д.№ ******/2021 г., за да постанови решението, взе предвид следното:

Производството е по чл. 290 ГПК.

История на спора

С определение № 288/18.04.2022 г., постановено по настоящето дело, по жалба на „Оливет“ ЕООД, гр.София, е допуснато касационно обжалване на въззивно решение на Софийски апелативен съд № ******, с което е отхвърлен предявеният от касатора против В. А. Л., частен съдебен изпълнител /ЧСИ/ с рег.№ ***, иск, квалифициран по чл. 74, ал. 1 ЗЧСИ вр. чл. 45 ЗЗД вр чл. 441 ГПК, за заплащане на сумата 20 037,06 лв – обезщетение за вреди от незаконосъобразно принудително изпълнение, прекратено е производството по претенцията за сумата 10 777 лв - законна лихва върху главницата за период 24.01.2014 г. – 16.10.2018 г. и касаторът е осъден да заплати разноските по делото.

Касационен въпрос

Обжалването е допуснато при условията на чл. 280, ал. 1, т. 3 ГПК, за да се даде отговор на въпросите явява ли се присъединен по право взискател по смисъла на чл. 459 ГПК този, който е наложил изпълнителна възбрана върху недвижим имот, който имот е изнесен на публична продан по искане на взискател с последващо наложена, но преди приемането на Тълкувателно решение № 2/26.06.2015 г. по тълк.д.№ 2/2013 г., ОСГТК, ВКС възбрана; длъжен ли е съдебният изпълнител, осъществил публичната продан на възбранения имот, да уведоми взискателя с първоначално наложена възбрана за разпределението и да го включи в него; или е необходимо подаване на молба от този взискател, за да участва в разпределението.

Мотиви

В мотивите на Тълкувателно решение № 2 от 26.06.2015 ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

 • Определение №288/18.04.2022 по дело №3992/2021 3
  *****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**
  Явява ли се присъединен по право взискател по смисъла на чл. 459 ГПК този, който е наложил изпълнителна възбрана върху недвижим имот, който имот е изнесен на публична продан по искане на взискател с последващо наложена, но преди приемането на Тълкувателно решение № 2/ 26.06.2015 г. по тълк.д.№ 2/ 2013…
 • Решение на общо събрание
  *****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**
  1. С кое действие принудителното изпълнение се насочва върху имущество на длъжника? Допустимо ли е налагането на запор или възбрана върху несеквестируема вещ? Кое изпълнително действие нарушава несеквестируемостта и трябва ли то да е предприето, за да упражни длъжникът правото си на жалба? До кой момент длъжникът може да упражни…

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари