*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**

Спорът е допуснат до касация със следното Определение


Класификация

  • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

Кои са обстоятелствата/критериите/ по чл.2б от ЗОДОВ за възмездяване на вредите от забавянето на досъдебно производство, които съдът следва да вземе предвид при преценката си дали едно наказателно производство, което не е преминало в своята съдебна фаза, е спор за граждански права по смисъла на чл. 6, пар. 1 КЗПЧОС по отношение на пострадалия от разследваните в досъдебното производство престъпни деяния?

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, Трето отделение на Гражданска колегия в публичното съдебно заседание на девети юни две хиляди двадесет и втора година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
Емил Томов

ЧЛЕНОВЕ:
Драгомир Драгнев, Геновева Николаева

при участието на секретаря Росица Иванова и на прокурор Арнаудова за Върховна касационна прокуратура, като изслуша докладваното от съдия Драгомир Драгнев гр. д. № ****** по описа за 2021 г. приема следното:

Производството е по реда на чл. 290 ГПК.

История на спора

Образувано е по касационна жалба на С. А. Ю. против решение № ****** на Софийския апелативен съд, втори състав, с което е отменено решение №****** на Софийския градски съд, постановено е друго за отхвърляне на предявените от С. А. Ю. срещу Прокуратурата на Република България иск с правно основание чл. 49 ЗЗД във връзка с чл. 45 ЗЗД за присъждане на 100 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди поради насилствената асимилационна политика през 1984 г. срещу лица с турско етническо самосъзнание и иск с правно основание чл. 2б ЗОДОВ за присъждане на обезщетение в размер на 40 000 лв. поради продължилия 28 години наказателен процес по производство с последен деловоден номер ДП № П-048/99 г. по описа на Военно-окръжна прокуратура София и е потвърдено първоинстанционното решение за отхвърляне на иска по чл.2б от ЗОДОВ над 40 000 лв. до пълния предявен размер от 100 000 лв.

Касаторът твърди, че решението на Софийския апелативен съд е недопустимо, необосновано и неправилно поради нарушение на материалния закон и съществено нарушение на съдопроизводствените правила. Моли то да бъде отменено и да бъде постановено друго, с което предявеният иск по чл.2б от ЗОДОВ да бъде уважен до пълния предявен размер от 100 000 лв.

Прокуратурата на Република България застъпва становището, че обжалваното решение е недопустимо в частта, с която е разгледан иск с правно основание чл.49 от ЗЗД, поради което в тази част следва да бъде обезсилено. В останалите части решението е правилно и следва да бъде оставено в сила.

Върховният касационен съд на Република България, състав ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

  • Решение по чл. 290 ГПК
    *****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**
    Относно критериите, които съдът съобразява при преценката си дали едно наказателно производство може да се счете за „спор за граждански права“, по смисъла на чл. 6, пар. 1 КЗПЧОС, по отношение на лице, което е пострадало от престъпление, предмет на висящото разследване.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари