Определение №140/15.03.2022 по дело №1175/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  2

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 140

  гр. София, 15.03.2022 год.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Второ отделение, в закрито заседание на петнадесети март през две хиляди и двадесет и втора година, в състав

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: КОСТАДИНКА НЕДКОВА

  ЧЛЕНОВЕ: НИКОЛАЙ МАРКОВ

  ГАЛИНА ИВАНОВА

  като изслуша докладваното Костадинка Недкова т. д. N 1175 по описа за 2021г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл.288 ГПК.

  Образувано е въз основа на касационна жалба на ответника по делото „Застрахователно Акционерно Дружество „ДаллБогг: Живот и Здраве“ АД против решение N 260055/15.03.2021г. по в. т. д. N 750/2020г. на Апелативен съд–Пловдив, в частта, в която, след частична отмяна на решение от 24.08.2020г. по търг. д. № 266/2019г. на Окръжен съд - Стара Загора, са присъдени допълнително по 95 000 лева /над присъдената с първостепенното решение сума от 105 000 лева/ за всеки от ищците Н. А. Г. и Господин И. Г., представляващи обезщетение по чл.226, ал.1 КЗ (отм.) за претърпени неимуществени вреди в резултат на непозволено увреждане - претърпени болки и страдания, вследствие смъртта на сина им - И. Г. И., ведно със законната лихва върху сумата, считано от 11.06.2016г. до окончателното изплащане, както и по отношение на присъдената на основание чл.78, ал.6 ГПК държавна такса и разноски, и в частта за присъденото адвокатско възнаграждение на основание чл.38, ал.2 ЗАд. в полза на адв. Ж. З..

  С жалбата се иска отмяна на въззивното решение като неправилно, поради нарушение на материалния закон, допуснати съществени процесуални нарушения и необоснованост. Поддържа се, че съдът неправилно е отхвърлил възражението на ответника по чл.51, ал.2 ЗЗД за съпричиняване на вредите от И. И., поради неизползван предпазен колан и детска обезопасителна система. Според застрахователя, травматичните увреждания, получени от детето, се дължат на свободното движение на тялото му в купето на автомобила, а то, от своя страна е предизвикано от неизползването на обезопасителна система и предпазен колан. Твърди се, че съпричиняването на вредите от пострадалия е доказано по делото въз основа на изводите на съдебно-медицинската и автотехническата експертиза, като същото е най- малко 30 %. Същевременно касаторът счита, че присъдените обезщетения от 200 000 лева на всеки от ищците са прекомерно завишени и не кореспондират на критерия за справедливост по чл.52 ЗЗД. Претендира присъждане на направените по делото разноски за настоящото производство.

  Ответниците по жалбата и ищци делото, Н. ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари