Определение №140/08.04.2021 по дело №1059/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 140

  Гр.София, 08.04.2021г.

  Върховният касационен съд на Република България, Трето гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на шести април през две хиляди двадесет и първа година, в състав

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАРИО ПЪРВАНОВ

  ЧЛЕНОВЕ: ИЛИЯНА ПАПАЗОВА

  МАЙЯ РУСЕВА

  при участието на секретаря., като разгледа докладваното от съдията Русева ч.г.д. N.1059 по описа за 2021г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл.274 ал.2 ГПК.

  С определение №.28/29.01.21 на състав на Върховния касационен съд, ІІІ ГО, постановено по г.д.№.3618/16, е оставена без разглеждане молбата на С. Б. В. за отмяна на определение №.1189/20.05.20 по ч.г.д.№.6088/19 на АС София. С последното е потвърдено определение №.97/15.04.19 по ч.г.д.№.6088/10 на ОС Видин за оставяне без разглеждане на жалба на Б. С. Б. срещу действия на ЧСИ Н. по изп.д.№.20188980400220 по отстраняването й от имот, за който жалбоподателката е поддържала, че го владее фактически като трето лице при обстоятелства, противопоставими на въвода.

  Постъпила е частна жалба от С. Б. В., в която се твърди, че определението е незаконосъобразно, и се иска неговата отмяна.

  Ответната страна „Инвестбанк”АД не взема становище.

  Частната жалба е процесуално допустима - подадена е в законоустановения срок, от страна в процеса, имаща право и интерес от обжалване, и срещу подлежащ на обжалване съдебен акт. Разгледана по същество е неоснователна.

  С обжалваното определение е прието, че сочените определения са негоден предмет на производство по чл.303 ал.1 и чл.304 ГПК /ППВС 2/77/. Това е така, доколкото определенията, с които постъпила в съда жалба срещу действия или съдебни актове на съдебен изпълнител се оставя без разглеждане поради това, че законът не предвижда обжалването им пред съд, не подлежат на отмяна. На такава подлежат само актовете, които се ползват със сила на пресъдено нещо /т.3-т.4 ТР 7/14, ОСГТК на ВКС/; такава формират само онези материалноправни решения, с които се дава разрешение на материалноправен спор между страните по делото в двустранно, състезателно производство, каквото е исковото. Отделно от изложеното, молбата за отмяна е намерена за недопустима и защото е подадена от лице, неучаствало в производството, приключило с постановяването на оспорваните определения; законът не изисква и не предвижда неговото участие, поради недопустимост на самите производства. Посочено е и, че изложените в молбата твърдения изключват да са налице визираните изчерпателно от законодателя в чл.303 и чл.304 ГПК фактически състави на основанията за отмяна. Съгласно т.10 ТР 7/14, ОСГТК на ВКС, молба за отмяна, която не съдържа надлежни твърдения за наличие на някои от основанията по чл.303 или чл.304 ГПК, е недопустима.

  Така постановеното определение е правилно и законосъобразно.

  Отмяната по чл.303 ГПК е средство за извънинстанционен контрол на влезли в сила съдебни решения. Тя не е фаза, стадий на исковия процес, обжалване. Развива се след като решението е влязло в сила и процесът е приключил. Поради това и е самостоятелно, извънинстанционно производство, чрез което могат да се контролират не всички видове порочни решения и всички техни пороци – а само тези решения, които са неправилни поради някоя от причините, визирани в чл.303 ГПК. Основанията ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари