Определение №14/26.01.2022 по дело №5163/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  4

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 14

  София, 26.01.2022 година

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд на Република България, Първо гражданско отделение, в закрито заседание на двадесети януари през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ:Маргарита Соколова

  ЧЛЕНОВЕ:Светлана Калинова

  Гълъбина Генчева

  при участието на секретаря

  и в присъствието на прокурора

  като изслуша докладваното от съдия Светлана Калинова

  гражданско дело № 5163 от 2021 година и за да се произнесе взе предвид следното:

  Производството е по чл.307 ГПК.

  Образувано е по подадената от А. Н. В., Б. К. Ш. и П. Р. Р., чрез процесуалния им представител адв. С. А. от САК, молба за отмяна на решение №263583 от 02.06.2021 г. на Софийски градски съд, II-А въззивен състав по гр.д.№ 13604/2019 г.

  С решението, постановено от Софийски градски съд, е отменено първоинстанционното решение и вместо това са отхвърлени предявените от етажните собственици на самостоятелни обекти в сграда, с административен адрес в [населено място], [улица], срещу Ц. И. Д. искове с правно основание чл. 422 ГПК, чл. 49 ЗЗД вр. чл. 45 ЗЗД, вр. чл. 6, ал. 1, т. 2 ЗУЕС, за признаване за установено, че ответникът дължи на ищеца обезщетение за имуществени вреди за нанесени щети на общите части на сградата в режим на етажна собственост в размер на 3200 лв. (обезщетение за ремонт на асансьор), сумата от 1000 лв. (обезщетение за пребоядисване на стълбище), сумата от 500 лв. за допълнително почистване на асансьор и стълбище, както и сумата от 300 лв. за допълнително заплащане за почистване извън определения график, които вреди са в резултат от извършени ремонтни работи в собствения на ответника апартамент №17, находящ се на етаж 6 в сградата в режим на етажна собственост, находяща се в [населено място], [улица], като етажните собственици на самостоятелни обекти в сградата с административен адрес в [населено място], убл.“В.“ №39, са осъдени да заплатят на Ц. И. Д. на основание чл. 78, ал. 3 ГПК сумата от 630 лв., представляваща разноски в първоинстанционното производство, както и сумата от 580 лв., представляваща разноски във въззивното производство.

  Молителите твърдят, че на 29.10.2021 г. на А. Н. В., в качеството му на управител на етажната собственост на [улица] [населено място], е връчена покана за доброволно изпълнение от ЧСИ Р. М. по изп.д.№20217900401745, съгласно която са поканени етажните собственици на обекти в етажната собственост да заплатят на Ц. И. Д. на основание чл. 78, ал. 3 ГПК сумата от 630 лв., представляваща разноски ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари